Den dětské onkologie v Praze: Jenda (8) začal boj s rakovinou už ve dvou měsících | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Den dětské onkologie v Praze: Jenda (8) začal boj s rakovinou už ve dvou měsících

Maminka Dana bojovala se synem Jendou proti rakovině, když byl ještě miminko.
Maminka Dana bojovala se synem Jendou proti rakovině, když byl ještě miminko. (Foto Aha! – Martin Přibyl)

Hraje golf, chodí na plavání, zkouší parkur a účastní se i kroužku vaření. Před pár lety však bojoval Jenda (8) z Mnichovic na Praze východ s rakovinou. Projevila se, když byl ještě dvouměsíční miminko!

„Při porodu si zlomil klíční kost a chodila jsem s ním na rehabilitace a tam se zjistilo, že není v pořádku. Proto jsme šli na kontrolu, udělal se rentgen a už to jelo,“ vzpomíná chlapcova maminka Dana Ipserová (41).
Už během týdne byl na operačním stole. „Odstranili mu nádor a nadledvinku,“ řekla maminka. Vyhráno ale její miminko nemělo. „Nádor mu začal metastázovaz na játra a zvětšovalo se mu bříško. Takže musel ještě na chemoterapie. Aktivní léčba trvala 4 měsíce. Byly to těžké chvíle,“ vzpomíná paní Dana.


I když se její syn vyléčil, změnilo jí to život. Začala pracovat v organizaci Haima.cz, která se věnuje takto nemocným dětem. A pomáhat by chtěl i chlapec. „Třeba nedávno mě překvapil, když chtěl tisícovku ze své kasičky věnovat nemocným dětem,“ usmála se jeho maminka, které nemoc syna připomíná jeho velká jizva na břiše.

Přijelo 501 dětí
V sobotu si lidé v 90 zemích světa připomínali Den dětské onkologie. V Česku se pořádal počtvrté. „Svezli jsme do Prahy 501 dětí s onkologickou diagnózou a připravili pro ně velký program, vrcholem byl koncert na Václavském náměstí,“ řekla spolupořadatelka Lucie Hrdličková. Důvod? Aby lidé věděli, že i děti mohou onemocnět nádorem. Ročně u nás nemoc postihne 350 capartů. Nejčastější jde o leukemii a nádory mozku.
 
Tyhle jsou nemocné
350 dětí, které ročně onemocní nádorem, představovaly fotografie Elišky Podzimkové, která sama bojovala s rakovinou. Jde o snímky skutečných dětí, kterým účastníci akce například dokreslovali vlasy na holé hlavičky.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.