Přeplave učitelka La Manche? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Přeplave učitelka La Manche?

Je sportovkyní tělem i duší. Ve škole vyučuje tělocvik a ve volném čase trénuje plavání.
Je sportovkyní tělem i duší. Ve škole vyučuje tělocvik a ve volném čase trénuje plavání. (Foto Aha!: Daniel Černovský, archiv Zuzany Procházkové, ara)

 Má životní sen. Přeplavat La Manche, průliv mezi Francií a Anglií. Po čtyřech letech plánování si učitelka Zuzana Procházková (26) z Hořovic na Berounsku může v létě svůj sen splnit. Jak se na trasu dlouhou 34 kilometrů připravuje?

Jednu z nejtěžších plaveckých zkoušek si vybrala Zuzana Procházková díky své bakalářské práci. „Psala jsem téma Čeští plavci přes kanál La Manche. Nejdřív jsem tenhle nápad zapuzovala. Pak, když jsem nad tím přemýšlela víc a lidi se mě ptali, jestli bych to nezkusila, tak jsem si řekla, že do toho půjdu,“ říká Aha! učitelka matematiky a tělocviku. Zuzana plave už od první třídy, její rodiče jsou totiž trenéři v plaveckém oddíle. Na střední škole však upřednostnila běh a vodu si více zamilovala zase až na vysoké škole.

Trénink každý den Zuzana přiznala, že připravovat se na takhle dlouhou plavbu ve studené vodě je dost obtížné. „Přes všední dny musím trénovat čtyřikrát ráno a dvakrát odpoledne. O víkendu mám tréninky delší. Denně musím něco dělat,“ uvedla. Při přeplavbě se obává mnoha situací. Co ji může ohrozit? „Člověk může prochladnout, chytí třeba mořskou nemoc nebo zvrací do vody. To ho může vysílit a pak musí vylézt z vody a vzdát to. Já se hodně bojím medúz, prý to dost bolí, když vás žahne,“ dodala. Zuzku rodiče podporují, oba jsou totiž milovníci sportu. Její maminka běhá ultramaratony a tatínek dlouhé tratě na běžkách.

Přispějte plavkyni
Učitelka Zuzana se pokusí splnit si svůj sen od 3. do 8. srpna. Jelikož ale přijdou náklady na přeplavbu okolo 200 tisíc korun, byla by ráda za každou finanční pomoc. Můžete jí přispět na transparentní účet 2601327497/2010.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.