Češi unesení v Libanonu 40 milionů nedostanou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 17. dubna 2024

Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie

Češi unesení v Libanonu 40 milionů nedostanou

Čtyři Češi byli unesení v Libanonu peníze nedostanou.
Čtyři Češi byli unesení v Libanonu peníze nedostanou. (Foto ara)

Odepsali 199 dní ze svých životů, které strávili jako rukojmí libanonských únosců. A přestože jsou čtyři Češi přesvědčeni, že je vlast nechala na holičkách, milionové odškodnění nedostanou. Rozhodl o tom včera Obvodní soud pro Prahu 1.

Čtveřice žádala 40 milionů korun. Podle jednoho z nich, advokáta Jana Švarce, nejsou ale jejich motivem peníze: „Chtěli jsme, aby to soud začal řešit, abychom se dozvěděli, jak to bylo.“ Stát prý mohl únosu z roku 2015 zabránit. Soudkyně ale uvedla, že se neprokázal nesprávný úřední postup. Žalobcům tak nemohla vzniknout škoda.

Čtyři Češi byli unesení v Libanonu peníze nedostanou.

Muži tvrdili, že civilní rozvědka měla informaci, že se plánuje odveta za zatčení libanonského agenta Alího Fajáda, o jehož vydání požádaly Česko Spojené státy. V den jejich návratu do vlasti byl z české vazby Fajád propuštěn. Tehdejší ministr obrany Martin Stropnický (61, ANO) potvrdil, že podmínkou propuštění unesených bylo, aby Česko Fajáda nevydalo do USA. Rozsudek není pravomocný a čtveřice zvažuje odvolání.

Víte, že...

...Fajáda údajně ve vězení navštívil ministr spravedlnosti Robert Pelikán (38,ANO) se svým bratrem, arabistou Petrem? Ten výměnu vyjednal.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.