Utajený atentát na Alžbětu II.: Kulka těsně minula hlavu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Utajený atentát na Alžbětu II.: Kulka těsně minula hlavu!

Kulka minula Alžbětu o pověstný vous.
Kulka minula Alžbětu o pověstný vous. (CTK)

Pravdu odtajnil Nový Zéland až po 37 letech letech! Když britská královna Alžběta II. (91) zavítala v roce 1981 spolu s princem Philipem (96) do země, téměř přišla při pokusu o atentát o život.

Atentátníkem byl tehdy teprve 17letý mladík Christopher John Lewis. Na královnu vystřelil ze vzdálenosti 500 metrů během průvodu, když z vozu Rolls-Royce mávala 3500 občanů Dunedinu. Kulka jen těsně minula její hlavu!

Novozélandská vláda se rozhodla pokus o atentát utajit. Bála se totiž, že by Její Veličenstvo na zemi zanevřelo. „Skutečnost, že se u nás uskutečnil pokus o vraždu královny, byla příliš politicky ošemetná na to, abychom ji zvládli,“ uvedl pro portál Stuff policejní důstojník Tom Lewis, který na případu tehdy pracoval. Dostal jen 3 roky

Christopher John Lewis střílel z budovy, ze které měl na královský pár výborný výhled. Dav sice zaslechl výstřel, ale po pár sekundách zmatků se vše vrátilo do normálu. Toho využila policie, která okamžite začala tutlat všechny důkazy. Oficiální stanovisko znělo, že zvláštní zvuk byl způsobený pádem pouliční lampy. Později byl příběh pozměněn: hluk prý způsobila petarda. Atentátníka navzdory přiznání, že chtěl zabít panovnici, aby se stal nejslavnějším vrahem na světě, odsoudili jen na tři roky vězení.

Střelec dostal dovolenou!

Když se v roce 1995 královna vydala na další návštěvu Nového Zélandu, Christophera Lewise policie podle britského deníku Metro pro jistotu vláda poslala na plně hrazenou desetidenní dovolenou, aby se náhodou nepokusil vladařku znovu zabít. Mezitím byl totiž v zemi i princ Charles (69) a Christopher měl zálusk i na něj! Na cestu dostal dokonce i kapesné! Lewise nakonec obvinili z brutální vraždy jedné ženy a jejího dítěte. Zločinec v roce 1997 spáchal ve vězení sebevraždu.

Na video s Alžbětou II. se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.