Konec kastrací! Psi dostanou antikoncepci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Konec kastrací! Psi dostanou antikoncepci!

Místo kastrace dostanou psi implantát.
Místo kastrace dostanou psi implantát.

PRAHA – Antikoncepce pro psy! Převratná novinka konečně míří do Evropy. Australský přípravek prošel schvalovacím řízením a k dostání by u nás měl být už koncem července. Jedna půlroční dávka přitom přijde v přepočtu na 1300 korun.


Doba, kdy veterináři psům kvůli zabránění rozmnožování nebo agresivnímu chování odstraňovali pohlavní orgány, pominula. Antikoncepce pro psy, která se ve Spojených státech prodává pod názvem Suprelorin, je ke zvířatům šetrná, bezbolestná a má minimum vedlejších účinků. Implantát se vpraví pod kůži a po dobu šesti nebo dvanácti měsíců uvolňuje látky, které v mozku blokují nadměrnou produkci testosteronu. Ten má vliv na tvorbu spermií a agresivitu. „Pes se tak stává dočasně neplodným a navíc je jeho chování mírumilovnější,“ vysvětluje Katie Yeates, zástupkyně farmaceutické firmy, která psí antikoncepci vyrábí. „Největší výhodou tohoto preparátu je právě skutečnost, že změny nejsou nevratné. Po vysazení antikoncepce je pes znovu schopen reprodukce,“ dodává farmaceutka.


Autor: (and)
Foto: Profimedia.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.