Poslankyně šířila lživou zprávu: Bodali uprchlíci | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Poslankyně šířila lživou zprávu: Bodali uprchlíci

Lucie Šafránková (30)
Lucie Šafránková (30) (Ilustrační foto ara)

A když vydržíš až do večera nepapat, tak možná uvidíš i uprchlíka. Alespoň tak to mají u okamurovců, kteří vidí běžence za každým rohem. Máslo na hlavě má tentokrát poslankyně Lucie Šafránková (30), která šířila na internetu zprávu o údajném napadení mladých Brňanů uprchlíky. Podle policie je to lež.

Incident na nože se stal brzy ráno v sobotu 23. prosince v Brně poblíž klubu Caribic, kdy se do sebe pustilo několik mužů. Dva z nich našla policie s řeznými a bodnými ranami. Jejich výpověď o „napadení uprchlíky“, už má na sociální síti Facebook přes 250 tisíc zhlédnutí.

Plašící poslankyně

Takzvaného hoaxu, tedy podvodné či žertovné zprávy, se chytla i poslankyně okamurovců Šafránková. „Nejprve to začalo slovním napadením mladé dívky a ve chvíli, kdy se jí zastali její kamarádi, došlo k jejich fyzickému napadení a navíc za použití nožů. Za tímto odporným útokem stojí údajně podle nynějších informací útočníci z Egypta, Libanonu a Afghánistánu. Dle nynějších informací má být někdo z útočníků obyvatelem uprchlického centra v Kostelci,“ napsala na Facebooku. Odvolávala se přitom na »dobrého kamaráda napadených«. Nakonec ale status odstranila. „Můj příspěvek bohužel vyvolal komentáře, se kterými se v žádném případě neztotožňuji a nesouhlasím s nimi, proto jsem ho smazala,“ odůvodnila to.

Je to jinak

Jenže tvrzení Šafránkové vyvrátila policie. Mluvčí brněnských strážců zákona Andrea Cejnková serveru Aktuálně.cz řekla, že všichni obvinění muži žijí v Česku legálně již delší dobu. Ozvala se i Správa uprchlického zařízení. „V souvislosti s incidentem v Brně se musíme důrazně ohradit proti tomu, aby byl spojován s našimi klienty. Nejedná se o žadatele o azyl, kteří jsou ubytováni v azylovém zařízení Správy uprchlických zařízení ministerstva vnitra,“ uvedl mluvčí Jan Piroch. Podle Kláry Pěknicové z Centra proti terorismu a hybridním hrozbám je celá věc považována za dezinformaci. Potvrdila také, že se nejedná o azylanty. Policie už zadržela tři podezřelé. Agresorovi, který útočil nožem, hrozí za těžké ublížení na zdraví až 10 let za mřížemi. Jeho kumpáni mohou vyfasovat dvouleté tresty.

Není to poprvé

Šíření neúplných nebo nepravdivých zpráv se členové hnutí SPD dopustili už dříve. Poslankyně okamurovců Jana Levová (40) »proslula« tím, že se na Facebooku podělila o svůj zážitek z Kyšic. Na přivaděči k dálnici prý policie zastavila autobus, ze kterého vyběhlo asi 30 lidí „vypadajících jak uprchlíci“. Podle cizinecké policie to byl nesmysl, protože havaroval meziměstský autobus s běžnými pasažéry. Její spolustraník a šéf Bezpečnostního výboru Radek Koten (52) zase sdílel zprávu o ubytování českých dětí u chudých muslimských rodin v Anglii. I to ale byla, jak se ukázalo, lež.

Napadli boxera

Mezi napadenými muži byl i český reprezentant a šestinásobný mistr republiky v boxu Hamo Aperjan. Původem Armén žije v Česku více než 10 let. Ten k incidentu řekl, že kdyby nedělal box, dopadl by zřejmě mnohem hůř.

Na video s Lucií Šafráňkovou se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.