Jihomoravští záchranáři si neodpočinou ani dnes: Trochu akčnější Vánoce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Jihomoravští záchranáři si neodpočinou ani dnes: Trochu akčnější Vánoce

Všechny případy se musí zaevidovat do elektronické kartotéky. Jana Ouhrabková ví, že i administrativa je u záchranky důležitá.
Všechny případy se musí zaevidovat do elektronické kartotéky. Jana Ouhrabková ví, že i administrativa je u záchranky důležitá. (Aha! – Martin Pekárek, archiv ZZS JmK ÚO Břeclav)

Je jen pár dní před Štědrým dnem. V prvním patře břeclavské nemocnice to voní cukrovím, z televize znějí vánoční koledy, panuje tu veselá nálada. Ovšem jen do chvíle, než se z rozhlasu ozve hlasité hlášení. „Výjezdová skupina 520,“ opakuje hluboký mužský hlas. Od stolu se okamžitě zvedají dva záchranáři v oranžových uniformách. Spěchají, a mají proč. Tady jde totiž doslova o minuty!

Jedna rodina

Řidič sanitky si kvapně obléká bundu, záchranářka Martina Havlíková (29) vypíná vyzvánějící telefon, který také signalizuje výjezd, a míří k tiskárně. Odtud vyjíždí malý bílý lísteček. Vypadá trochu jako účet za nákup v supermarketu. „Vypadá, ale není,“ upřesňuje Hana Albrechtová (47), lékařka břeclavské záchranné služby. „Je to soupis základních údajů o pacientovi, ke kterému posádka pojede.

Automaticky se nám tu vytiskne, ještě když dispečerka s oznamovatelem hovoří.“ Netrvá to ani půl minuty a Martina s řidičem už startují auto a zapínají houkačky. Jejich úkol je jasný: ulevit od bolesti a je-li to potřeba, zachránit lidský život. Na břeclavské základně pracuje 40 záchranářů a lékařů. A protože je v sázce opravdu to nejcennější, musí spolu kolegové umět spolupracovat. „Nejdůležitější je komunikace a možnost spolehnout se jeden na druhého,“ vysvětluje záchranářka Kamila Hüblová (46). „Naštěstí tu jsme jako jedna velká rodina.“ Kapr jako doma

Zatímco my ostatní už pomalu rozbalujeme pod stromečkem první dárky, zdravotníci v oranžových uniformách jsou stále v pohotovosti. Pro ně žádné volno neplatí. „Ačkoli je pro nás vánoční směna stejná jako kterákoli jiná, snažíme se si to tady zpříjemnit,“ říká Kamila. „Už během první adventní neděle jsme ozdobili stromeček. Na Štědrý den přineseme cukroví, kapra a bramborový salát, a když zrovna nemáme výjezd, snažíme se všichni sejít u oběda. Pak si rozdáváme dárečky.“ Televize tu běží celý den, o pohádky se záchranáři nechtějí ochudit. Většinou je ale stejně nikdo nestihne sledovat. „První rok, kdy jsem měla vánoční službu, jsem se těšila, že je konečně všechny uvidím. Když člověk doma připravuje štědrovečerní večeři, tak to moc sledovat nestíhá. Jenže jsme měli tolik výjezdů, že jsme si skoro nesedli,“ krčí rameny Kamila.

Břeclavští záchranáři loni na Štědrý den vyjížděli k 23 případům, což je podle doktorky Albrechtové nadprůměrný počet. Většinou se jednalo o zhoršení zdravotních stavů chronicky nemocných pacientů, otravy alkoholem a bolesti břicha. Výjimkou ale nejsou ani deprese, které během svátečního času dostihnou především opuštěné lidi. „A abych vám pravdu řekla, nepamatuji si, že bychom kdy vyjížděli ke kosti uvízlé v krku,“ dodává se smíchem Albrechtová. Radost z pomoci

Také letos připadla vánoční služba na mladé záchranáře, kteří ještě nemají děti. Výměnou za to budou mít volno na Silvestra. „Není ale problém si směnu prohodit,“ dodává záchranářka Jana Ouhrabková (25). A co na své práci považuje za nejtěžší? „Jsme malé město, a tak se tu mezi sebou hodně známe,“ přemýšlí nahlas. „Často se stává, že vyjíždíme k člověku, ke kterému máme nějaký vztah. Někdy je to nepříjemné. Po příjezdu ale s kolegy probereme svoje pocity, dojmy a často také odborné záležitosti. Lépe se tak s danou situací vyrovnáváme.“ Na všech záchranářích z Břeclavi je vidět, že je práce baví a že ji skutečně dělají srdcem. „Vždyť co je lepšího, než dokázat zachránit lidský život?,“ dodává Jana. I ona by si ale přála jediné: aby všichni okolo ní byli zdraví a její rychlou pomoc nepotřebovali.

Zábava musí být!

Břeclavští záchranáři během roku společně podnikají různé akce. Mezi ty největší patří únorová zabijačka, která má vždy určité téma. „Byli jsme v pohádkových kostýmech nebo třeba v prvorepublikovém stylu,“ směje se Kamila. „Na každé zabijačce pořídíme fotografii na »péefko«, které pak o Vánocích rozdáváme našim kolegům v nemocnici.“ Na to, až záchranáři s novoročenkami obejdou jednotlivá oddělení, se celá nemocnice vždy moc těší.

Co dělat, 
aby pro vás dnes nemuseli?

• Pokud pravidelně užíváte nějaké léky, nezapomeňte si s předstihem dojít ke svému lékaři pro recept. 
O svátcích totiž budou ordinace zavřené.
• Nepřejídejte se. Ochutnávejte všechno, na co budete mít chuť, ale všeho s mírou.
• Pozor na skladování potravin. Zbytky od štědrovečerní večeře dejte po vystydnutí do chladu.
• Opatrně s alkoholem! Rozhodně nemíchejte jednotlivé druhy.
• Nemusíte přímo vrcholově sportovat, jděte se o svátcích ale alespoň projít.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.