Děti se těší na obřího »svatého«. Jindřich Dostál (60) z Buchlovic: Dělám Mikuláše už 45 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Děti se těší na obřího »svatého«. Jindřich Dostál (60) z Buchlovic: Dělám Mikuláše už 45 let!

Letošní mikulášská družina v Buchlovicích.
Letošní mikulášská družina v Buchlovicích. (Foto Aha! – Slávka Červená a archiv Jindřicha Dostála)

Tohoto »svatého« při nadílce rozhodně nepřehlédnete! Jindřich »Barryn« Dostál (60) z Uherskohradišťska měří 194 centimetrů a váží 122 kilo. Naděloval již v neděli – a to po pětačtyřicáté! 

Jako Mikuláš začínal Dostál v patnácti v souboru Hradišťánek na mikulášských besídkách, pokračoval v Hradišťanu a nevynechal ani na vojně. V jeho kalendáři má datum 5. prosince už 45 let stálou položku – chodí rozdávat radost dětem. A nejen jim. „Je to vždycky krásný zážitek. Nejhezčí byly s mým synem Odrou a dcerou Táňou. Nikdy mě nepoznali a dlouho na nadpozemské bytosti věřili,“ popsal.

Než dostanou děti dárky, někde se modlí, jinde říkají básničky. „Je zajímavé sledovat, jak se v tomto duchu modernizujeme. Za totáče jsem byl hotový, když jsem uslyšel recitovat Lenin vyhnal z Ruska cara! Pak následovaly ty běžné, jako Mik mik Mikuláš, přišel s čertem na guláš. No a dnes říkají básničky i v angličtině, franštině a jedna byla dokonce v latině,“ přiblížil.

Co nosí ve svém koši? Dárky jsou prý stále hlavně sladkosti a menší hračky. „Baví mě, jak děti reagují. Ty starší se mnohdy tváří hrdinsky, ale když se objeví tlupa čertů, mají respekt,“ usmál se.

Kostým od maminky

Oblečení pro »svatého« Jindřichu Dostálovi ušila maminka. „Je to třetí kostým z červeného brokátu, spodní prádlo a rukávy jsou ze záclony po prababičce. Na hlavě musí být mitra. Léta jsme tvořili dvojku s andělem Miroslavem Jakoubkem, který je už ale v nebi,“ povzdechl si Mikuláš. Ten letos nadělil největší dárek – dodávku za 1,2 milionu místním hasičům.

Peníze nebere, slivovici ano

„Celé ty roky to děláme zadarmo. Jen za štamprli na zahřátí nebo půllitřík slivovice. Ke konci obchůzky to bylo někdy opravdu náročné, ale vždy jsme to zvládli. A nejhorší zážitek? Podnikatel pro nás přijel luxusním vozem Bentley ve světlé kůži. Anděl se dvěma čerty vlezli dozadu. Čert vzápětí propíchl vidlemi od hnoje strop auta a druhý protrhl sedačku kovovým zvoncem, který se do ní zaryl. Byl to opravdu hodně drahý Mikuláš,“ smál se Dostál.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.