Šmucler: ZA MODERNÍ A KVALITNÍ LÉČBU SI PŘIPLATÍTE. Speciál Aha - VŠE O NAŠEM CHRUPU! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Šmucler: ZA MODERNÍ A KVALITNÍ LÉČBU SI PŘIPLATÍTE. Speciál Aha - VŠE O NAŠEM CHRUPU!

doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc. o všem, co vás zajímá ohledně zubů.
doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc. o všem, co vás zajímá ohledně zubů. (Foto Blesk - Martin Hurda)

Docent MUDr. Roman Šmucler, stomatolog a majitel kliniky Asklepion, si povídal s Nedělním Aha! o tom, proč je zubařina drahá, kdy se vyplatí připlatit si za stomatologický zákrok, ale i o tom, jak o své zuby pečovat.

Pane docente, proč je stomatologické ošetření tak drahé?

„Nejdražší je čas, každá minuta zubní ordinace, i když si lékař s pacientem »pouze« povídá, stojí mnoho peněz. Čím déle ošetření trvá, tím je dražší. Tedy stomatologii prodražuje pečlivá práce. Zdravotní pojišťovny hradí jen to nejnutnější. Je na každém pacientovi, aby se rozhodl, zda mu stačí výplň, která třeba vydrží jen dva roky a pak potřebuje opravu, nebo zda chce opravdu kvalitní z moderního materiálu. Je to tak všude ve světě a brzo to tak bude v celé naší medicíně. Každý má nárok na bezplatné nutné minimum a může si připlatit cokoli lepšího.“

V Praze je draze aneb najděte si zubaře mimo velká města. To dokonce doporučují někteří pražští zubaři. Co vy na to?

„To není pravda. Úplně nejdražší lékařské praxe, které znám, se nacházejí mimo Prahu. Konkurence ceny sráží, a zejména mladí lékaři chtějí žít ve velkých městech, kde konkurence stlačuje jejich ceny. Ovšem obecně platí, že je nedostatek kvalitních zubních lékařů všude na světě, je to náročná profese.“ Přejděme ke konkrétnějším otázkám, které se týkají vlastní péče o zuby. Proč je potřeba čistit mezizubní prostory a jak na to? „Je to naprosto nutné. Nejvíce kazů a zánětů dásní vzniká právě tam. Ideální jsou mezizubní kartáčky, kdy vám odborník změří správnou velikost a naučí vás s nimi pracovat. Jinou skvělou variantou je zubní nit. Je ale potřeba natrénovat správný postup, ideálně se zubní hygienistkou.“

Je opravdu nutné chodit několikrát ročně na dentální hygienu?

„To je velice individuální. Dvakrát do roka máte jít na stomatologické vyšetření, které je hrazeno pojišťovnami. Tam by vám lékař měl říct, zda zubní hygienu potřebujete a v jakém rozsahu.“

Proč se čistí kořenové kanálky a proč je toto ošetření drahé?

„V kořenových kanálcích po odúmrti dřeně bují nebezpečná infekce. Je proto nutné nejenom infekci dokonale odstranit ale i kanálky hermeticky uzavřít. To se dnes dá pod mikroskopem a je to pečlivá práce, ne nepodobná neurochirurgii a logicky i nákladná. Ale existují i jednodušší postupy, dokonce i zcela hrazené pojišťovnami, ale tam nelze počítat s tak vysokou úspěšností.“

Kdy hrozí paradontóza?

„Hrozí při nedostatečné zubní hygieně a zhoršuje ji řada celkových onemocnění, typicky cukrovka.“ Dokáže pravidelná péče a prevence ušetřit peníze pacientům? „Ano, zuby potřebujeme celý život, neobejdeme se bez nich. A je pravda, že kvalitní stomatologické ošetření je nákladné. Je zbytečné mít zubní kaz, když se mu lze dobrou hygienou zcela vyhnout.“

Tipy pro bílé zuby

1. Často žvýkejte listy čerstvého špenátu.

2. Čistěte si zuby vnitřní (bílou) kůrou pomeranče, pomáhá to udržet zuby bílé.

3. Pro zesvětlení zubních skvrn a vybělení zubů rozmačkejte několik jahod a naneste na zuby. Poté opláchněte.

,,Zuby, pohroma huby," hlásá jeden citát z Cimrmana. Někdo kdo zubařského křesla usedá dvakrát ročně s lehkostí, ale většině lidí představa zvuku kovových nástrojů ťukajících o zubní sklovinu nahání husí kůži. Jak u jedněch, tak u druhých se ale zubní péče nese v duchu nemalých peněžních investic.

„Průměrný Čech zaplatí zubařům za svůj život automobil,“ říká MUDr. Roman Šmucler. „U někoho je to hodně ojetá kára, u někoho nablýskané auto a někteří vydají hned několik luxusních limuzín. Pokud si ale to auto chcete užít sami a zubaři, kterého třeba nemáte až tak moc rádi, dát jen to nezbytně nutné, musíte se o své zuby pořádně starat.“

Jak si vybrat stomatologa

Budeme ho potřebovat celý život. Od útlého dětství, kdy je lepší poslat potomka raději k dětskému expertovi, tak ve stáří, kdy napraví to, co vykonal zub času. Jak mnoho času v jeho ordinaci strávíme, kolik mu zaplatíme a jak budeme spokojeni, záleží z velké části na nás.

Rada od zubaře odjinud, kterému věříte – znají se mezi sebou velmi dobře!

● Poradit vám dobře může jiný lékař, kterému věříte. Např. váš praktický lékař, gynekolog, kožař…

● Informujte se u někoho, kdo pracuje v zubní laboratoři. Tam obvykle velmi dobře vědí, kdo pracuje kvalitně a kdo ne.

● Hledejte co nejblíže, pak okruh rozšiřujte – jezdit za zubařem přes půl republiky není žádný med, i když někdy přece jen ušetříte peníze.

Budeme mít méně zubů a menší čelist

Pravěký lovec měl zuby podstatně masívnější a také zdravější. Měl silnější kosti, silnější sklovinu, byl vytrénovaný žvýkáním syrového masa. Naše zuby ale vinou vývoje chřadnou, slábnutí chrupu ovlivnila mj. stále dokonalejší příprava jídel. Nové populace mají drobnější zuby a některým lidem už ani nevyrůstají »zuby moudrosti«. „Pravděpodobně se bude celkový počet zubů snižovat v souvislosti s redukcí zubního oblouku,“ říká antropolog docent Vladimír Sládek. Podle zahraničních studií se perspektivní profesí stane stomatologie. Tělo začne stavět zuby ze stále horšího materiálu, takže chrup bude náchylnější ke kazům. Na druhé straně profesor Jeremy J. Mao z Kolumbijské univerzity v USA už vypěstoval třetí zub přímo v dutině dásně. Vytvořil z biologické tkáně a polymerů zárodek, který u pokusných zvířat za 9 týdnů vyrostl do velikosti dětského zubu.

Prevence a zase ta prevence! Asi nikoho nepřekvapí, že základem je si zuby poctivě čistit. Zabráníte tím vzniku zubního kazu i paradontózy, které, když se zanedbají, mohou vést až k úplné ztrátě zubu. A jakákoliv náhrada něco stojí. Proto mějte na paměti, že:

● Vyplatí se opravit už co nejmenší defekt zubu, hned, jak ho objevíte. Nenechte kaz, aby se změnil v mrtvý zub či abyste o zub zcela přišli – cena pak roste deset- i dvacetkrát!

● Pokud děláte nebezpečné sporty (hokej, sjezd na kole atd.), nechte si za pár korun vyrobit chrániče na zuby.

● Nepřehánějte to s jídly a nápoji, které barví zuby (káva, čaj, mrkev). Zuby čistěte účinnými pastami, ať zůstanou bílé a nemusejí se bělit.

5 rad k nezaplacení

Jak je to s cenami jednotlivých ošetření?Pravda je, že s tím, co neplatí pojišťovna, moc nenaděláte, ale nebojte se lékaře zeptat, jak to skutečně je!

1. Seznamte se s tím, co za vás proplácí vaše pojišťovna (anestezii, preventivní prohlídky, vytržení zubu)

2. Vyžádejte si ceník ošetření a porovnejte si ho s jinými – od toho, kdo tají ceny, nelze očekávat nic dobrého!

3. Větší práci si nechte navrhnout od více zubařů – více hlav více ví.

4. Vždy žádejte jasný a přesný návrh léčby, s přesnými kroky a cenami. Každou »vícepráci« musíte odsouhlasit.

5. Vždy chtějte účet pro případ, že byste museli práci stomatologa reklamovat.

NOVINKY, O KTERÝCH JSTE ASI NEVĚDĚLI…

● Vyšetření chrupu lze kromě tradičního (nástroje, rentgen) provádět i alternativními metodami. Některé ordinace jsou vybaveny přístroji využívající fluorescence (přístroj vysílá paprsek do tkání, tam se odráží a dle odraženého světla zubař posoudí zubní kaz; pokud je kaz přítomný, vrátí se méně světla).

● Co to je pečetění zubů? U stoliček se zapečetí fisury (rýhy, štěrbiny) a jamky na kousací ploše speciálním cementem. Na dno jamek se vlákna kartáčku nedostanou, proto zde často vzniká zubní kaz. Pečetění zubů tedy slouží jako prevence vzniku zubního kazu.

● HealOzone (ošetření kazů bez vrtání). Ozon má baktericidní účinek, tzn., že hubí bakterie v plaku nebo iniciálním (povrchovém) kazu. Ozon lze použít u povrchových kazů, které jsou dobře přístupné. Nemůže však nahradit vrtačku, protože na hlubší či hůře přístupné (mezizubní) kazy nestačí.

● Laserové ošetření. Lasery diodové slouží pro menší chirurgické zákroky měkkých tkání (například přetětí jazykové uzdičky) nebo dezinfikují kořenové kanálky. Lasery erbiové – preparační jsou dobré pro mechanické odstranění zubního kazu.

Úrazy zubu:

První pomoc a záchrana Lup! A zub je pryč. Někdy se to prostě stane. Při jídle, při sportu nebo trochu divočejší zábavě. Rozhodně to ale není důvod pro paniku.

Čím dřív, tím líp

„Při úrazech zubů hraje důležitou roli čas. Čím dříve se pacient dopraví ke stomatologovi i se zraněným zubem, tím lépe,“ radí primář Stomatologické kliniky Fakultní nemocnice Motol Milan Hubáček. Pokud se podle něj dostanete k odbornému lékaři do 30 minut, je 90% šance zub zachránit. „Správnou první pomoc při vyražení zubu by si měli osvojit sportovní trenéři, učitelé i rodiče, protože tento úraz je u dětí poměrně častý,“ doporučuje primář Hubáček s tím, že sám dokonce zájemce na toto téma školí.

První pomoc

● Vyražený zub najděte a opláchněte ho vodou.

● Co nejdřív ho vraťte do rány, i když tam zcela »nesedí « a skousněte.

● Pokud zub nejde vrátit na původní místo, vložte ho aspoň do jeho přirozeného prostředí, dutiny ústní. Ideálně do tvářové kapsy.

● Jde-li o malé dítě, které by mohlo zub polknout, dejte ho do nádobky se slinami dítěte nebo do trochy mléka.

● Vyhledejte urychleně stomatologické pracoviště nebo pohotovost.

Jaká hrozí rizika?

● Když včas nedorazíte na stomatologii, zub odumře a nebude se moct vložit zpět do zubního lůžka. Poté vám bude muset zubař nahradit zub implantátem. Musíte však počítat s větší peněžní investicí.

● Když zub při úrazu spolknete, nic nehrozí, protože vyjde z těla přirozenou cestou.

● Horší je, když zub vdechnete. Nemusíte ani kašlat, ale můžete si zanést infekci do plic.

Nejčastější problémy a potíže: Jak je poznat a léčit!

Jak se pozná kaz?

● rentgenovým snímkem

● světlem laseru

● pokud je kaz větší, pak ho pozná i mechanickými nástroji, jako je pátradlo

● hloubku kazu – zda ještě vrtat, pozná speciální barvičkou, která odhalí bakterie, nebo zvláštním modrým světlem

Co s ním udělá zubař?

Poškozenou tkáň odvrtá a zbytek zubu musí vyplnit. K tomu slouží různé typy výplní.

● amalgámové – ručně míchané sice platí pojišťovny, ale více se musí vrtat a nejsou pěkné

● fotokompozitní (bílé) – jsou šetrnější k zubům a hezčí, ale trvá déle, než se kvalitně zhotoví, proto jsou dražší

● cementové (také bílé) – výborné pro děti, neboť se zhotoví snadno a rychle, nenáročné, ale často je lepší je kombinovat s fotokompozity

● keramické – dokážou být k nerozeznání od zubu, ale dlouho se zhotovují Jak se pozná mrtvý zub? ● cítíte tlak na zub a při kousání způsobuje bolest

● teplo z jídla či od zubaře při zkoušce (teplý vosk) způsobuje bolest

● zarudnutí, vyklenutí, hnis v dásni tam, kde by měly být kořeny zubů ● dříve ošetřovaný zub začne zlobit, měnit barvu, kývat se

Co s ním udělá zubař?

● provrtá se k zubní dutině a vyčistí ji včetně kanálku od zbytků zubní dřeně ● někdy nechá v zubu léčivou vložku, aby se vyhubila infekce

● následně zubní dřeň a kanálek vyplní obvykle gutaperčou spolu s cementy

● pokud zub před ošetřením zčernal, je možné ho nyní vybělit ● pokud nebudete souhlasit, nezbývá než zub vytrhnout

● obvykle je potřeba zub vyztužit kořenovým čepem a dostavět korunku zubu (kompozit, keramika)

Jak se zbavím váčku pod zubem?

● nejjistěji vytržením zubu a odstraněním váčku, ale to je často škoda

● endodontickým ošetřením – ošetří se kanálky a váčky samy zmizí

● pokud nezmizí, pak je lze vyoperovat takzvanou resekcí kořenového hrotu a zub se zachrání

Bolí mě celá tvář!! Proč?

● nejčastěji od zubu – najít a ošetřit

● zánět čelistní dutiny – rentgen a k zubnímu chirurgovi či na ORL

● zánět tkání kolem čelistí – obvykle má původ v nějakém zubu

● onemocnění čelistního kloubu

● neuralgie trojklaného nervu – z mnoha důvodů začne zlobit nerv jdoucí celým obličejem, velmi silná bolest – pokud zubař neví, jít k neurologovi!

● vystřelující bolesti od krční páteře, jazylky…

● nádor – toho se bojíme, ale musíme ho vyloučit

Péče o zuby v těhotenství

„Rčení, že každé dítě stojí ženu jeden zub, je fáma. Říkalo se, že v těhotenství má žena méně vápníku a minerálů obecně, a proto dochází k odvápnění chrupu. To je ale nesmysl,“ tvrdí MUDr. Štěpán Machač z kliniky Reprofit International a dodává: „Jestliže těhotná žena pečuje o chrup jako doposud, pravidelně si jej čistí, chodí na prohlídky k dentistovi, není důvod, aby se jí zuby kazily. Problém může být spíš v přístupu. Pokud žena na začátku těhotenství trpí nevolností, je unavená, a to se odrazí v menší péči o chrup, pak je logické, že může ke kazivosti dojít.“

Záněty zubů, které putují tělem

Nemoci kloubů, únava, deprese, opakované virózy, ale i kardiovaskulární choroby mají často společného jmenovatele. Zánět. A protože v lidském těle všechno souvisí se vším, mnohdy podceňované záněty zubů mohou být překvapivě příčinou daleko vážnějších nemocí, jako jsou infarkt, cukrovka nebo mozková mrtvice. A opakované záněty žaludku, střev, prostaty, jater zase podhoubím pro vznik rakoviny. Coby transportér patogenů slouží ve všech těchto případech krevní oběh.

Zánět se tak může šířit i z dutiny ústní a napadnout poměrně záhy srdce a plíce, které jsou zubům nejblíže. Pokud to hodně zkrátíme – začne to špatně čištěnými zuby, pokračuje neléčeným zánětem dásní, paradontózou a končí třeba bojem o život na kardiovaskulární klinice. Souvislost paradontózy s infarkty myokardu a mozkovými mrtvicemi je až děsivá. Zubní infekce může ovšem také urychlit cukrovku 2. typu, problémy s plícemi, játry, revmatickou artritidu nebo předčasný porod. Zánětlivá ložiska mohou napadnout i klouby, kosti a měkké tkáně…

Jak si zachovat zdravý chrup? Jezte jako pravěcí lidé…

Archeoložka Karen Hardy z Catalan Institution analyzovala zbytky přes milion let staré čelistní kosti, které byly objeveny v jeskyni Sima del Elefante na severu Španělska. Tyto kosti patří mezi jedny z nejstarších dosud objevených lidských ostatků v Evropě, jejichž nositelem byl přesně neurčený druh hominida. Analýzou zkamenělého zubního kamene zjistila, že měli hominidé překvapivě zdravý chrup, který ovšem připisuje syrové stravě. Na zubech byly nalezeny stopy trávy, semen a syrového masa, což znamená, že tito lidí neuměli používat oheň k vaření. Mimo zbytků potravy na plaku ulpěly malé fragmenty hmyzu a pylových zrn, které tito lidé během svého života z důvodu pobytu v lese vdechovali.

„Je to něco jako tetování biologickými informacemi – osobní časová kapsle,“ řekla fascinovaná archeoložka. Návod pro budoucí generace? Jezte jako pračlověk. Tedy spíš syrovou stravu, žádný cukr a málo kousejte. Italští vědci prozkoumali pozůstatky třiceti mužů a žen z Pompejí, kteří v roce 79 padli za oběť výbuchu sopky Vesuv. Výsledky ukázaly, že měli mimořádně zdravý chrup. Je to připisováno zdravé středomořské stravě bohaté na vlákninu s nízkým obsahem cukru. „Jejich strava byla vyvážená a zdravá, podobná tomu, čemu dnes říkáme středomořská strava,“ řekl Massimo Osanna z neapolského vědeckého týmu.

Záněty dásní a paradontóza

Jak poznat paradontózu?

● dásně krvácejí při čištění

● v ústech bývá zubní kámen, šedivý nad dásněmi a černý pod nimi

● postupně se odhalují krčky zubů

● kolem zubů se dělají choboty, které se velmi špatně čistí, dělají se v nich bolestivé záněty

● postupně ustupují dásně, ty se zmenšují a vzdalují korunkám zubů

● nakonec se zuby viklají a začnou vypadávat

Co způsobuje paradontózu?

● nedokonalá hygiena a neodstraněný zubní kámen

● špatná strava bohatá na cukry ● zhoršují ji některá celková onemocnění, třeba cukrovka Víte, že… …paradontóza zhoršuje onemocnění cév a srdce, a tak vám může zkrátit život?

Léčba

● v úvodní fázi se dá léčit i vyléčit, stačí jen dokonalá hygiena

● pokud se vytvoří choboty, je potřeba je pečlivě čistit, a hlavně je chirurgicky odstranit

● nejčastější moderní postup je kyretáž chobotů speciálními kovovými nástroji v místním znecitlivění

● chybějící dásně lze nahradit do jisté míry transplantací

● obnažené krčky bývají citlivé, což lze zmírnit speciálními roztoky

● pokročilá paradontóza už vyžaduje vytržení zubů a jejich nahrazení

Záněty

Tvoří se od pokaženého, zlomeného, neprořezaného či mrtvého zubu. Jak se projevují a jak se léčí?

● bolest, příslušná část oteče, je červená, vyklene se, časem uvidíte hnis, můžete mít horečky

● zánět zubu může člověka zabít, proto není na co čekat, je třeba jít ideálně k zubnímu chirurgovi

● hlavní je odstranit příčinu zánětu a vypustit hnis

● antibiotika jsou jenom pomoc – nemá smysl zachraňovat zub tím, že si vezmete sami antibiotika

Zrádné zuby moudrosti

Co je dobré o nich vědět: U někoho provází jejich růst bolest, někomu zas vůbec nenarostou. Proč tomu tak je? „Vývojově vyšší jedinci mají menší čelist, a tak se jim tam nevejdou,“ vysvětluje Šmucler. Moderní člověk kouše vše rozměklé a tomu se přizpůsobuje i příroda. Nenarostly vám tedy osmičky? Pak jste vývojově vyšší typ!

● pokud se neprořežou, mohou křivit zuby před sebou

● částečně prořezané jsou nejhorší, mohou způsobit složité záněty

● vždy je dobré vědět, jak jsou na tom vaše moudráky – neváhejte se zeptat zubaře

● pokud je potřeba je vytrhnout, tak u chirurga, který s tím má zkušenosti. Mnozí stomatologové proto své pacienty posílají za specialisty.

Nádory v dutině ústní

Jsou zhoubné i nezhoubné a nelze je podceňovat. Na jakékoli vyklenutí či zatvrdnutí v dutině ústní je třeba vždy upozornit zubního lékaře. „Platí zásada, že když se mi udělá v ústech nějaká ranka a nezahojí se do dvou týdnů, mám běžet k lékaři,“ říká Roman Šmucler. Pokud si zubní lékař není jist, pošle vás ke specialistovi a ten odebere vzorek tkáně, aby věděl, o jaké onemocnění se jedná.

Co je zubní implantát

Pokud musí nemocný zub ven, je jedním z nejčastějších řešení implantát. Potřebujeme ho ke kousání, aby vzniklá mezera nezapříčinila rozestoupení zbytku chrupu. A je tu i aspekt estetický.

● Nahrazuje zubní kořen vytaženého zubu kořenem umělým, vyrobeným z titanu.

● V podstatě jde o zavedení titanového šroubku do čelistní kosti, kdy implantát plní funkci kořene zubu.

● Základem zákroku je dostatek kosti v plánovaném místě zavedení implantátu.

● Jak se zavádí? Oblast se umrtví lokální anestezií, proto je zavedení zubního implantátu bezbolestné.

● Následně se v místě, kde chybí zub, vyvrtá do čelistní kosti otvor, do kterého se zavede šroubovitý pilíř (titanový implantát, který nahrazuje kořen zubu).

● Operace, která trvá 30 – 50 minut, končí zašitím operační rány nad implantátem.

● Zhojení titanového implantátu v kosti trvá 6 – 12 týdnů. Pak se na něj nasadí keramická korunka nebo můstek.

● Celková cena jednoho implantátu včetně korunky se pohybuje okolo 25 až 30 tisíc korun.

Mýtus o implantátech

Implantáty se nekazí. Samotné korunky ne, ale paradontóza může zničit kost kolem titanového čepu implantátu, takže péče o zuby nikdy nekončí! Co se ovšem málo ví, je fakt, že další životnost implantátu ovlivňuje třeba i hladina vitaminu D v krvi. Jeho nedostatek působí negativně na kosti, nevyjímaje čelisti a zuby. Proto je dobré nechat si změřit úroveň vitaminu D a případně zvolit vhodný doplněk stravy.

Nejčastější kosmetická (zkrášlovací) zubní ošetření:

● bělení zubů

● zaplnění mezer mezi zuby ● prodloužení zubů a změna jejich tvaru, nejčastěji fazetami z kompozitu nebo keramiky ● zkrácení příliš dlouhých dásní

● zakrytí odhalených zubních krčků – obvykle se transplantuje dáseň

Jak se bělí zuby?

● doma – do »obalů« na zuby si dáváte každý den gel a ten pak máte na zubech několik hodin. Pomalejší, ale lacinější a velmi účinné.

● v ordinaci – ten samý gel, ale koncentrovanější, dá zubař na zuby (dásně a krčky musí ochránit izolací) a hodinu čeká, nebo proces urychluje teplem či světlem, dražší

Co hrozí u bělení zubů?

● citlivost krčků na studené, pokud je gel moc koncentrovaný (domácí bělení), nevhodné složení bělicí látky (jsou různé látky na bělení), nebo zubař neochránil krčky (v ordinaci)

● bělit musíte před výměnou plomb, jinak budou najednou plomby a korunky žlutější než zuby a budete je muset vyměnit také, a to se už prodraží

● že to nezafunguje, protože to dotyčný neumí, anebo používá slabý či starý gel

● poleptání zubů u nejčastější metody nehrozí, některé nápoje jsou nebezpečnější než bělení

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.