Topolánek oznámil kandidaturu, ale ústavní právníci cupují jeho šance. Kdo půjde z kola ven? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Topolánek oznámil kandidaturu, ale ústavní právníci cupují jeho šance. Kdo půjde z kola ven?

Mirek Topolánek oznámil oficiálně, že podal kandidaturu.
Mirek Topolánek oznámil oficiálně, že podal kandidaturu. (Foto Aha! – David Malík, M. Protivanský, ara)

Někteří zájemci o Hrad sbírali podpisy občanů, kterých je třeba 50 tisíc, jiní se rozhodli pro zkratku a sehnali autogramy poslanců (stačí 20) či senátorů (stačí jen 10). A právě ti, kteří si práci »ulehčili«, včetně nejnovějšího kandidáta Mirka Topolánka (61), mohou jít z kola ven!

Co je špatně? Dle právního stanoviska ministerstva vnitra, které v úterý uzavřelo přijímání kandidatur a nyní bude vyhodnocovat podpisové archy, může jeden zákonodárce svým autogramem podpořit libovolný počet adeptů na Hrad. Například na Topolánkově seznamu senátorů, kteří jeho ambice kvitují, se objevují jména lidí, kteří to »podškrábli« i jinde. Jenže... do věci se najednou vložili ústavní právníci. A není divu: zákon je označován za paskvil renomovanými právníky už od jeho vzniku.

Různé názory

Profesor Jan Kysela například rezort kritizuje a tvrdí, že jeden poslanec či jeden senátor má právo jednoho podpisu podpory. Podobně mluví i další odborník Václav Pavlíček. „Pokud někdo podá kandidátku, která obsahuje podpisy zčásti stejných zákonodárců jako jiný kandidát, taková kandidátka by nemohla být předmětem hlasování,“ komentoval. Naopak ústavní právník Jan Kudrna tvrdí, že jen není možné, aby dva kandidáti předložili arch s autogramy navlas stejné skupiny zákonodárců, což se podle všeho nestalo.

Nějak se to vyřeší...

Kdyby měli pravdu ti, kteří kritizují výklad ministerstva, jaký by to mělo důsledek pro volbu? Nejčernější scénář by byl napadení jejího výsledku u soudu a totální »opakovačka« za stovky milionů korun. Jenže... Jak tvrdí ministerstvo vnitra, kandidát nemůže u soudu podat správní žalobu kvůli tomu, že rezort připustil k volbám někoho jiného, nýbrž jen kvůli tomu, že nebyl připuštěn právě on.
Sečteno a podtrženo: Pokud vnitro povolí kandidaturu všem, kteří sesbírali dostatek podpisů, nebude už o čem mluvit. A hlavu si s tím neláme ani Topolánek, o kterého by ve »vybíjené« mohlo jít. „Že by se mě báli? Já se jich nebojím,“ napsal na sociální síť Twitter.

Zeman je v klidu

Bez sebemenšího stresu a s pobavením mohou záležitost sledovat tři kandidáti, kteří si dali tu práci a sehnali podpisy občanů. Tedy současný prezident Miloš Zeman (73), jeho zatím nejsilnější soupeř Jiří Drahoš (68) a textař a podnikatel Michal Horáček (65). Zbylí kandidáti, kteří spoléhali na komory Parlamentu, včetně lékaře Marka Hilšera (41) či expremiéra Mirka Topolánka (61) může čekat nepěkné překvapení...

12. a 13. ledna 2018

Tehdy lidé rozhodnou o tom, kdo bude novým českým prezidentem. A pokud nikdo nedostane nadpoloviční počet hlasů, do druhého kola postoupí dva kandidáti s největším počtem hlasů. Druhé kolo se pak bude konat 26. a 27. ledna 2018.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.