Nebaví vás loupat? Maxibrambora váží půl kila! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nebaví vás loupat? Maxibrambora váží půl kila!

„To je gigant,“ ukazuje Bedřiška Dubná.
„To je gigant,“ ukazuje Bedřiška Dubná. (Foto Aha!: Slávka Červená)

To jsou obři. Bylo sucho, přesto brambory v Česku dorostly gigantických rozměrů. Jedna váží i víc než půl kilogramu. Stačí oloupat, a máte přílohu pro dva strávníky.

Maxihlízy objevilo Aha! na trhu ve Zlíně a ve večerce v Buchlovicích na Uherskohradišťsku. „No jsou to opravdu macci. Tahle má 570 gramů. Jsou vypěstované na jižní Moravě,“ smála se prodavačka na trhu. „Loni jsme měli také velké, ale tak ne,“ řekla prodavačka Bedřiška Dubná (72) v Buchlovicích. Když dala jednu hlízu na váhu, ukázala neuvěřitelných 546 gramů. „Dvě váží 1056 gramů. A to jsme měli i větší. To jsem fakt ještě nezažila,“ konstatovala. Hlízy dlouhé až 15 cm odrůdy Georgina pocházely od bramborářů na Mladoboleslavsku.

Odrůda Georgina
Jde o poloranou přílohovou odrůdu, která má po uvaření převážně pevnou konzistenci a výbornou chuť. Má žlutou dužninou a hladkou slupku. Dobře se skladuje, vydrží ve sklepě až do další sklizně.

Rekordní vážila 1,72 kg
V České knize rekordů je zapsaná brambora o hmotnosti 1,72 kg. Byla dlouhá 27 cm a po obvodu měřila 60 cm. Sklidil ji Karel Buchta z Útěchoviček na Pelřimovsku, a jak řekl, přihnojoval keříčky pouze ovčím hnojem.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.