Honza si koupí třikrát méně másla než bohatší Hans, ale...Ceny rostou v celé Evropě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Honza si koupí třikrát méně másla než bohatší Hans, ale...Ceny rostou v celé Evropě!

Fotografie
Fotografie (internal)

A čím si mažete chleba vy? Máslem už to je totiž čím dál dražší! Jeho průměrná cena v Česku meziročně skočila o 35 procent. A s výjimkou Polska na tom nejsou lépe ani naši sousedé...

Například v Německu, do kterého jinak Češi občas jezdí s vozíkem na lacinější nákupy, stojí čtvrtka másla kolem 54 korun, je tedy jen nepatrněji levnější, než u nás. A v Maďarsku je ranní chleba s medem a máslem takřka luxusní záležitost: Kostku tam totiž koupí za více než 70 Kč.

Samozřejmě, že při přepočtu na průměrné mzdy je optika trochu jiná. A pro Čechy, jako vždy, k pláči. Zatímco Honza si totiž může za o daně očištěnou měsíční mzdu koupit 391 másel, takový Hans jich domů na Vánoce doveze 1307.

Co s tím? Zatímco pobouření čtenáři Aha! posílají obrázky z obchodů, kde živočišný tuk prodávají za rovných osmdesát, odborníci varují: hlavně nepanikařte, zdražování se zastaví. A politici se těsně před volbami snaží ukázat, že jim záleží na spotřebitelích a chtějí od obchodníků informace o jejich maržích. Zjištění? Podílí se na téměř polovině ceny. Co s tím? To už naši zákonodárci neříkají. A zimní svátky s tradičně velkou spotřebou této suroviny, jsou za dveřmi...

Jak stoupala cena v ČR:

Období průměrná cena* meziroční rozdíl
Září 2014 40,13 Kč
Září 2015 38,70 Kč –1,43 Kč (–3,6 %)
Září 2016 37,12 Kč –1,58 Kč (–4,1 %)
Září 2017 57,40 Kč +20,28 Kč (+35,3 %)
*Cena za 250 g

Může za to Unie? 

Podle hlavního ekonoma skupiny Cyrrus Lukáše Kovandy stojí za strmým růstem cen »dobrý úmysl« Bruselu. „Začalo to přebytkem mléka a výrobků z něj na trhu kvůli ruským sankcím. A Unie pak loni spustila program, v jehož rámci z peněz daňových poplatníků platí mlékárnám za to, že neprodukují mléko. Výrobků z něho je tak méně a logicky zdražují,“ řekl Aha!

Krást a čipovat

Dřív se v obchoďácích kradlo maso. Dneska je hlavním cílem máslo, jehož ceny jsou někde až absurdní (viz foto). V jedné z pražských poboček Tesca dokonce chvíli dávali na másla ochranný čip. Incidentů není málo. Krádežemi másla si například prilepšoval karlovarský kuchař, který z hotelu, kde pracoval, odcizil kostky dohromady za 10 tisíc korun. V mosteckém supermarketu se jiný muž pokusil ukrást másel 150.

Vánoce podraží ?

Velká vánočka? Podle našich výpočtů bude její výroba kvůli máslu o skoro 40 korun dražší. Zhruba o 15 až 20 korun pak zdraží i »várka« pracen, lineckého či vanilkových rohlíčků. Hrozí také, že másla na trhu bude nedostatek. Někteří se tak předzásobují, ale experti je vyzývají, ať toho nechají, protože to ceny jen dál »vyšroubuje«. Jiní se připravují, že si ho budou doma ze smetany stloukat sami.

Kdo si ukrojí kolik? 

Ministerstvo zemědělství zjišťovalo, kolik z brutální ceny komu zůstane. „Když jsme si udělali rozbor prodejní ceny jedné čtvrtky másla, kolik procent z ní zůstává u zemědělců, tak je to zhruba 17 až 20 procent. Zhruba 25 až 30 procent zůstává u potravinářů a těch zbývajících padesát procent u obchodníků a prodejců,“ uvedl šéf rezortu Marian Jurečka (KDU-ČSL, na snímku).

Úřad ministerstva financí bude proto kontrolovat ceny a pokud zjistí, že jsou u producentů či obchodníků moc vysoké, bude udělovat pokuty. To ale pravicové strany považují za nestandardní až totalitní.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.