Přichází OŘÍŠKOBRANÍ! Jak uchovat úrodu?
Ořechy jsou chutné, zdravé a taky pěkně drahé. Proto se vyplatí, když vlastní sklizeň uskladníte s rozmyslem a náležitou péčí. Víte, jak oříšky ošetřit, aby vydržely klidně až do příští sezony?
Nejlepší je mrazák!
Sklidili jste bohatou úrodu ořechů a chcete ji uchovat co nejdéle v použitelném a poživatelném stavu. Ať už máte vlašské ořechy nebo ty lískové, nejlepším způsobem uskladnění je vždy chladnička a mrazák.
Jak postupovat?
*Čerstvé ořechy nechte proschnout (ideálně na slunci), zbavte skořápek a rozdělte do vzduchotěsných sáčků.
*Sáčky uložte do mrazáku, kde vydrží při stálé teplotě až 8 měsíců. Ihned po vyndání z mrazáku je můžete mlít.
*I v chladničce můžete uchovávat ořechy až čtyři měsíce. Vždy je oddělte od aromatických potravin.
Lze je i zavařit
Ořechy vyloupejte, důkladně prosušte a vložte do dokonale čisté zavařovačky. Tu pak uzavřete a vložte do hrnce s vařící vodou, která bude sahat až do půlky sklenice. Provařte 20 – 25 minut, po vyndání otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Schovejte je v medu
Další možností je uchovávat ořechy v medu. Ten lehce prohřejte a zalijte jím ořechy v poměru 1:1 tak, aby byly zcela ponořeny.
Více o zpracování plodů podzimu čtěte v novém čísle Aha! pro ženy!