Kostel zapálili jako pomstu za nevyléčitelnou nemoc? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Kostel zapálili jako pomstu za nevyléčitelnou nemoc?

Plameny jej celý zničily.
Plameny jej celý zničily. ( Foto Aha! – Jiří Krušina)

Motivem žhářů Jana (18) a Richarda (18), kteří zapálili kostel v Třinci-Gutech, může být pomsta Bohu. Odplata za nevyléčitelnou nemoc Friedreichovu ataxii, která Janovi poškodila motoriku a rovnováhu. 

„Snažil se s tím bojovat, ale nepomohly mu ani lázně, nemoc se pořád zhoršovala. Přidalo se i onemocnění srdce. Myslím si, že se z té nemoci zbláznil. Jinak tomu nerozumím, nemohu spát a myslím na to každou minutu,“ řekl Právu otec žháře Jana. Podle tatínka Richarda mladíci zničili život nejen sobě, ale i blízkým. „Trest si zaslouží,“ podotkl smutný muž.

Kostel před požárem... ...plameny jej celý zničily.

Vzácný kostel ze 16. století lehl kompletně popelem – zbyl jenom kříž. Škoda byla vyčíslena na 50 milionů korun. Podle informací Aha! měl být hlavním iniciátorem otřesného činu právě Jan. Benzin načepovali tři mladíci do PET lahví a vydali se na místo.

„Jan sehnal řidiče Jakuba (ten měl oba následně udat, pozn. red.) a jel s Richardem ke kostelu. Z auta pak pozorovali, jak jeho ještě nezletilý komplic umísťuje ke stavbě lahve. Po zapálení ujeli a řidiči za odvoz zaplatili,“ uvedl zdroj obeznámený se zněním obžaloby.

Dva roky
Nový kostel postaví do dvou let. Biskupství povolalo přední experty na lidové stavby. „K dispozici máme plány z nedávné rekonstrukce kostelíčku,“ uvedl biskup František Václav Lobkowicz.

Pojistka i sbírka
Stavbu kostela pokryje pojistka, na interiér mohou přispět lidé v celostátní sbírce na účet 7657654/0300

Biskup František Václav Lobkowicz nad plány kostelíku.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.