Šetřete vodu i kapsu: Požádejte o státní příspěvek na zachytávání dešťovky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Šetřete vodu i kapsu: Požádejte o státní příspěvek na zachytávání dešťovky!

Dešťovou vodu je škoda dále nevyužívat.  1. zachytávání srážkové vody  2.  Filtrace srážkové vody   3. Akumulace srážkové vody  4. Řídící jednotka- přepínaní strojů  5. Voda na splachování WC  6. Voda na zálivku
Dešťovou vodu je škoda dále nevyužívat. 1. zachytávání srážkové vody 2. Filtrace srážkové vody 3. Akumulace srážkové vody 4. Řídící jednotka- přepínaní strojů 5. Voda na splachování WC 6. Voda na zálivku (Foto scom, infografika Státní fond životního prostředí)

Druhá vlna dotačního programu Dešťovka bude spuštěna 7. září 2017. Stavebníci i majitelé rodinných domků mohou dostat příspěvek na systém zachytávání dešťové vody. V první vlně byly finance vyčerpány během 28 hodin od zahájení výzvy, takže se nevyplatí váhat. 

Kdo může dotaci získat
Jedna polovina půjde výhradně na projekty v obcích akutně ohrožených suchem, druhá polovina, tedy 120 milionů korun, je určena pro ostatní žadatele, jejichž nemovitost se nachází mimo suché oblasti. Seznam »suchých« obcí najdete na webu www.dotacedestovka.cz.

Na co lze získat peníze?

Suché oblasti: Akumulace srážkové vody pro zálivku zahrady. 
Příspěvek až 20 000 Kč + 3500 Kč/m³ nádrže, maximálně však 50 % z celkových způsobilých výdajů. Podpora se vztahuje na stávající domy a nebude ji tedy možné čerpat pro novostavby.

Všechny oblasti: Akumulace srážkové vody pro splachování WC a zálivku zahrady 

Příspěvek až 30 000 Kč + 3500 Kč/m³ nádrže, maximálně však 50 % z celkových způsobilých výdajů. Dotaci bude možné využít na pořízení akumulační nádrže pro zachytávání a hospodaření ses dešťovou vodou, která bude dále využívána na splachování WC v domě a případné přebytky pro zálivku zahrady. Podpora se vztahuje na stávající domy i novostavby na celém území ČR.

Jak podat žádost?
Žádosti se podávají elektronicky na webových stránkách www.dotacedestovka.cz a na kterémkoliv krajském pracovišti Státního fondu životního prostředí (SFŽP ČR) před zahájením, v průběhu či po dokončení realizace projektu, aby byl výdaj uznán, musí být ale uskutečněný po datu vyhlášení programu a nesmí být starší než 1 rok v okamžiku podání žádosti.

Informaci o přiznání či nepřiznání dotace by měl žadatel obdržet do 3 týdnů od podání žádosti. Žádat o dotaci mohou vlastníci a stavebníci bytových a rodinných domů určených k trvalému bydlení.

Potřebné dokumenty:
*Již vyplněný internetový formulář.

*Odborný posudek zpracovaný dodavatelem systému či autorizovaným projektantem.

*Písemný souhlas spoluvlastníků domu (pokud je relevantní)

*Doklad o akutním nedostatku vody v případě žádosti u stávajícího domu pouze na zálivku zahrady (suché oblasti).

*Stavebníci mají 30 dnů na to, aby žádost a její přílohy doručili papírově na některé z krajských pracovišť SFŽP ČR.

Jak bude dotace vyplacena?
Dotace se vyplácí až po doložení dokončení celého projektu, tedy ho žadatel si musí financovat z vlastních zdrojů.

Žádat je možné už před dokončením stavby domu, ale dotace se vyplácí až po kolaudaci či souhlasu s užíváním. Předkládají se faktury s doklady o úhradě a rozpočtem nebo smlouvou o dílo.



Přečtěte si
zadnice
8. 8. 2017 • 14:02

A nezapomeňte na vodoměr "stočného"!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.