Utajený klenot v Brdech: Zámek hostil prezidenty Hitler sem »uklidil« maršála! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Utajený klenot v Brdech: Zámek hostil prezidenty Hitler sem »uklidil« maršála!

Zámeček Tři Trubky v Brdech.
Zámeček Tři Trubky v Brdech. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka,Vojenské lesy ČR, Profimedia.cz, ara)

Utajený klenot skrývají brdské lesy. Je jím zámeček Tři Trubky. Za první republiky v něm pobývali prezidenti, za války zde byl vězněn Hitlerův maršál a pak v něm pořádali opulentní hostiny komunističtí papaláši. Zřejmě i díky tomu se zachoval v původní podobě.

Už druhým rokem mohou lidé navštěvovat bývalý vojenský újezd v Brdech. Málokdo ale ví, že jen pár kilometrů od Strašic na Rokycansku leží v chráněné krajinné oblasti zámeček Tři Trubky.

Ten je zatím veřejnosti nepřístupný, prohlédnout si ho lze jen zvenku, ale blýská se na lepší časy. „Počítáme s tím, že areál lidem zpřístupníme. Vznikne tady Dům přírody Brdy, skanzen tradičních řemesel i multifunkční sál,“ uvedl mluvčí Vojenských lesů Jan Sotona, kterým areál patří.

Romantický zámeček nechal postavit v roce 1888 hrabě Jeroným Colloredo Mansfeld. V roce 1926 se stal součástí nově vzniklého vojenského újezdu a jezdili se sem rekreovat armádní a politické špičky. Pobývali tu i prezidenti T. G. Masaryk a Edvard Beneš. Za války se zámeček stal vězením pro nacistického maršála Walthera von Brauchitsch. Ten tu pořádal opulentní lovy.

„Zdejší zvěř byla velkoryse překrmována a byly zde organizovány velkolepé lovecké akce. Každý rok se tu konaly přehlídky loveckých trofejí,“ řekl Sotona. Ani za minulého režimu netrpěl zámeček nedostatkem pozornosti. Scházeli se tu komunističtí pohlaváři a armádní špičky.

Co ve Třech Trubkách bude?
Expozice složená ze tří částí. „První vysvětlí vznik brdské krajiny. Druhá seznámí s přírodními, kulturními i historickými poklady této oblasti. A třetí vysvětlí, jak a proč zdejší jedinečnou přírodu chránit. Vznikne tu i skanzen lesních řemesel a expozice o lesní fauně a flóře. Multifunkční sál pak bude sloužit k výstavám,“ vysvětlil Jan Sotona.

Maršál Walther von Brauchitsch
Byl oblíbenec Adolfa Hitlera. V roce 1938 se stal vrchním velitelem německých pozemních vojsk. Kvůli útoku Německa na Sovětský svaz v roce 1941 ale upadl v nemilost. Maršála postihla srdeční slabost a Hitler v něm viděl viníka neúspěchu v bojích o Moskvu.

V roce 1942 tak byl »uklizen« na zámeček Tři Trubky, kde až do konce války vykonával funkci »vrchního lovčího«. Po jejím skončení se vrátil do Německa, kde byl zajat spojenci a vyšetřován za zločiny proti lidskosti. Ještě než byl potrestán, zemřel v roce 1948 na další infarkt.



Přečtěte si
ivoadler
31. 7. 2017 • 11:17

Jak vypadá zámeček Tři Trubky teď víme. Jak vypadá Adolf Hitler teď, to nám AHA dluží.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.