Kdo tohle maloval? Harakiri na řidiče, aneb umíte obloučky? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Kdo tohle maloval? Harakiri na řidiče, aneb umíte obloučky?

Vlnící se silnice v Kolové.
Vlnící se silnice v Kolové. ( Foto Aha! – Kateřina Moravcová)

Maloval je opilý silničář? Klikaté čáry lemující okraj vozovky. Touto novinkou chce radnice v Kolové u Karlových Varů donutit řidiče šlápnout na brzdu.

Kuriozita, nebo opravdu opilec? Takové otázky se vznášejí nad novým opatřením, které se objevilo hned při vjezdu do obce. „Vše je uděláno podle projektu. Jedná se o vizuální snahu přimět řidiče, aby jeli obcí pomaleji, protože někteří tu jezdí rychlostí až 100 kilometrů za hodinu. Pruhy budou doplněny ještě o plastové patníky,“ říká starosta Kolové Václav Kellner.

Vlnící se silnice v Kolové.

Odborníci jsou však jiného názoru. „První věc, která mě zarazila, jsou ty původní staré čáry, které musí řidiče jednoznačně mást. Bohužel se s tímto často setkáváme, že nová značení jsou na komunikacích i se starými. Staré by se měli přemalovat, ale tam bych chtěl upozornit, že barvy pak způsobují kluzký povrch,“ varuje ředitel Údržby silnic Karlovarského kraje Josef Bulka.

Sám se s takovýmto »zlepšovákem«, tedy vodorovným značením ve tvaru vlnovek prý již setkal. „Většinou se v praxi ukázalo, že to příliš dobře nefunguje,“ dodává Bulka. Samotné ostrůvky jsou však podle něj prvkem, který u vjezdů do obcí řidiče přinutí šoféry šlápnout na brzdu a snížit rychlost na předepsanou padesátku.

Klikaté čáry a ostrůvek uprostřed na silnici mají podle vedení obce přimět řidiče brzdit.

Na video z Kolové se můžete podívat zde:

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.