Kateřina Szernovská (†89) odkázala městu Jirkov milion! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Kateřina Szernovská (†89) odkázala městu Jirkov milion!

 Hrob, který nechalo Kateřině Szernovské upravit město
Hrob, který nechalo Kateřině Szernovské upravit město ( Foto ČTK)

Neměla příbuzné, nechtěla, aby její peníze schramstl stát. Milion korun a družstevní byt se rozhodla Kateřina Szernovská (†89) před smrtí darovat Jirkovu na Chomutovsku, kde prožila posledních 30 let.

Pocházela z Plzeňska a na sever republiky se přestěhovala po smrti manžela. Na to, že majetek odkáže městu, se připravovala. „Zhruba před třemi lety se byla ptát na radnici, jak majetek městu odkázat,“ uvedla místostarostka Jirkova Dana Jurštaková (ODS).

Podíl v družstvu radnice prodala za 200 000 korun. Teď přemýšlí, kam investuje zhruba milion, který měla stará paní naspořený na penzijním spoření. „Zamýšlíme to dát do kulturní investice. Město má teď v plánu nové informační centrum. Budeme opravovat i synagogu, takže zvažujeme, kterou akci z toho vybereme. Která by pak nesla jméno té paní,“ říká Jurštaková, jak by chtěli dárkyni vzdát hold.

Odkázání tak velkého dědictví v Jirkově nepamatují. „V posledních dvaceti letech se to, co se týče finančních prostředků, určitě nestalo. Možná tady mohly být nějaké drobnosti nebo dary, ale nejsem si toho vědoma,“ dodala Jurštaková.
Ženě upravili na místním hřbitově hrob, zaplacený je na 30 let. Chtěli ji uložit k jejímu muži, jenž zemřel na Plzeňsku, ale místo jeho posledního odpočinku se vypátrat nepodařilo, a urnu v bytě ženy neobjevili.

Místostarostka Jirkova Dana Jurštaková pokládá květiny na pamětní desku.

Bez příbuzných, bez závěti
Co se děje s majetkem člověka, který zemře bez příbuzných a nezanechá po sobě ani závěť? O jeho poslední věci se postará stát, respektive Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Ten vypraví pohřeb a zajistí i všechny ostatní věci, jako vyklizení bytu či vyřízení pozůstalosti. Mluvčí úřadu Radek Ležatka uvedl, že většina věcí je v těchto případech bezcenná a často i hygienicky závadná. Stát nemá z takzvaných odúmrtí tak jen příjmy, ale téměř vždy i výdaje. Přibývá totiž předlužených dědictví. Občas se však objeví hodnotná pozůstalost. V roce 2016 bylo takových případů 1627. Nečastěji jde například o vybavení bytů a domů či pozemky. „Dalších několik desítek milionů korun bylo v hotovosti, na účtech, na vkladních knížkách,“ dodal Lažatka.

Víte, že...
...loni připadla státu raritní pozůstalost, jejíž celková hodnota přesahuje 18 milionů korun? Majetek zahrnuje zejména 18 pozemků a dvě stavby.

50 milionů pro zoo
Rekordní dědictví odkázal v roce 2012 v závěti milovník papoušků Stanislav Rákos (†81) pražské zoologické zahradě. Získala podíly na bytových domech a pozemcích v hodnotě 50 milionů korun. A nejen to, dalších 10 milionů bylo na bankovních účtech.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.