V Brně čekají jako před 91 lety: Zachránili funkcionalistickou zastávku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

V Brně čekají jako před 91 lety: Zachránili funkcionalistickou zastávku!

2017 Funkcionalistická zastávka už opět slouží cestujícím.
2017 Funkcionalistická zastávka už opět slouží cestujícím. (Foto: ČTK, ara)

Už 91 let chrání jedinečná funkcionalistická zastávka cestující při čekání na tramvaj v Brně na Obilním trhu. Jeden čas to ovšem vypadalo, že přestože je památkově chráněná, zanikne. Nyní je zase celá ve své kráse.

Stojí od roku 1926, za celou dobu nebyla rekonstruovaná a už byla ve špatném stavu. „Klidně se mohla každou chvíli zřítit. V podzemní části, kde byly záchody, bylo možné stavbu rozebírat rukama,“ popsal architekt Tomáš Rusín. Stavebníkům se po téměř století podařilo zachovat smysl pro detail architekta Oskara Pořísky. „Zrestaurovány jsou originální prvky ocelových zasklených bočních výplní stejně jako původní dveře. Skleněné obložení zadní stěny, které se nedochovalo, jsme obnovili v původních rozměrech,“ řekl další ze zachránců Ivan Wahla.

Kritika za zasypání záchodů
Během rekonstrukce se objevily i kritické hlasy restaurátorů, kteří považují zastávku za z poloviny zničenou. Toalety, které byly pod ní, byly totiž zasypány. Město ale oponuje, že jsou zakonzervované. Navíc většina stavebních prvků je nová, stavební firma stavbu takřka srovnala se zemí.

Víte, že rekonstrukce vyšla na 2,7 milionu korun?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.