Úspěch českých vědců: Umělý brzlík na imunitu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Úspěch českých vědců: Umělý brzlík na imunitu!

Umístění nefunkčního brzlíku v těle dospělého člověka.
Umístění nefunkčního brzlíku v těle dospělého člověka. (Foto: Nanopharma, ara)

Čeští vědci si připsali další bod! Jejich nejnovějším úspěchem je vytvoření umělého brzlíku, který je prvním umělým orgánem, který dokáže fungovat sám od sebe. Bez nutnosti být »poháněn« třeba bateriemi. Dokázali to díky nanotechnologiím.

Úkolem Čechů bylo vymyslet, jakou strukturu má umělý orgán mít, aby pracoval tak jak má. „V roce 2013 jsme byli jediná firma v Evropě, která to dokáže. Takže jsme v podstatě byli na ráně,“ vysvětlila šéfka společnosti Nanopharma Liliana Berezkinová, proč byli k výzkumu přizváni. Šestiletý vývoj stál 25 milionů korun, z toho 19 milionů šlo z evropských dotací.

Umělý brzlík tvoří kostra z nanovláken, která drží pohromadě živé buňky z brzlíku. Ty lékaři získali od zemřelých novorozenců nebo od dětí, kterým musel být brzlík chirurgicky odebrán. Úkolem uměle vyrobeného brzlíku bude po implantování do těla pacienta fungovat jako jeho vlastní orgán. K prvním z nich se v rámci experimentální léčby dostane už letos na podzim.

V pubertě přestává fungovat
V brzlíku dozrávají bílé krvinky tzv. T-lymfocity, kterými se tělo brání proti napadení viry a proti nádorovým buňkám. V období puberty však u člověka přestává brzlík fungovat a proto se nemoci častěji objevují u dospělých. Umělý orgán by měl posilovat imunitu třeba lidem po transplantacích nebo po chemoterapiích a výrazně by měl pomáhat také těžkým alergikům. Svou úlohu bude plnit tak dlouho, jak jej výrobce naprogramuje.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.