Vědci z Ostravy: Implantáty budou pevnější! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vědci z Ostravy: Implantáty budou pevnější!

Docent Radim Kocich s doktorkou Lenkou Kunčickou oslnili celý svět unikátní slitinou titanu.
Docent Radim Kocich s doktorkou Lenkou Kunčickou oslnili celý svět unikátní slitinou titanu. (Foto Aha! – Jiří Krušina)

Celý vědecký svět otáčí hlavu směrem k Vysoké škole báňské (VŠB) v Ostravě. Právě tam vyrobili nejpevnější slitinu titanu vhodnou pro lékařské účely.

Za vším je zřejmě půvab a inteligence mladé doktorky Lenky Kunčické (29). Právě za ní na konferenci ve Francii přišel americký profesor Lowe z univerzity v Coloradu. „Prezentovala jsem tam příspěvek ohledně technologie, která by zlepšovala mechanické vlastnosti různých slitin. Profesor se věnuje stejnému oboru a naznačil oblast, kterou bychom mohli směřovat výzkum. Začali jsme spolupracovat,“ řekla doktorka Kunčická. Dnešní titanové implantáty určené pro medicínské účely jsou ze tří slitin. Ostravští vědci se zaměřili na slitinu titanu a zirkonia. Pomocí speciálních technologií zdokonalili vlastnosti slitiny tak, že nemá konkurenci.


Milion za článek
O vynálezu bude na 50 stránkách informovat prestižní časopis Progress in Materials Science. VŠB Ostrava jen za tento článek dostane milion korun. Navíc se Lenka Kunčická a Radim Kocich stali pátým a šestým českým vědcem, kteří v časopisu za 135 let jeho existence publikovali.

Víte, že...
...slitinu je možné využít na výrobu implantátů například kyčlí, kolen, zubů, stentů na »vyztužení« cév či žlučových cest a dalších?

Je z ní možné udělat jakékoliv implantáty do lidského těla.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.