Bombu nastražil do autobusu: Chtěl zničit konkurenci? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Bombu nastražil do autobusu: Chtěl zničit konkurenci?

Obžalovaní Vasilij P. (vlevo) a Tadeáš Š.
Obžalovaní Vasilij P. (vlevo) a Tadeáš Š. (Foto Aha! – Martin Přibyl, PČR)

„Bombu jsme chtěli jen převézt,“ hájili se včera u soudu Vasilij P. (28) a Tadeáš Š. (30). Výbušninu měli v květnu 2015 nastražit do autobusu, který mířil z Prahy do Bulharska, hrozí jim 15 let vězení.

Podle žalobkyně Ladislavy Čarvaš chtěl Vasilij P. výbušninou v autobuse konkurenčního dopravce pomoci firmě svého otce. Tašku s bombou do busu nastražil jeho kamarád Tadeáš Š., který na Florenci nastoupil pod falešným jménem. Dojel do Brna, kde vystoupil, zavazadlo s trhavinou tam nechal. „Neznámý muž mi nabídl deset tisíc, když mu vyrobím bombu a dovezu ji do Varny. Řekl mi, že chce podpálit dům kvůli pojistce,“ tvrdil Vasilij P. včera u soudu.

„Za peníze jsem měl převézt tašku, co bylo uvnitř, jsem neřešil,“ hájil se druhý obžalovaný. Výbušnina naštěstí nefungovala správně. Cestující si na dálnici v Maďarsku všimli chemického zápachu a zavolali policii, bombu pak zneškodnil pyrotechnik. Za pokus o obecné ohrožení hrozí mužům až 15 let za mřížemi.

Amatérsky vyrobenou bombu tvořil pětilitrový kanystr plný benzinu a polystyrenu s roznětkou a časovačem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.