Zachránil tatru z roku 1924: Unikát našel pod hromadou dřeva! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Zachránil tatru z roku 1924: Unikát našel pod hromadou dřeva!

Pyšný majitel tatřičky Aleš Wimmer toto vytvořil z torza po dvou letech usilovné práce.
Pyšný majitel tatřičky Aleš Wimmer toto vytvořil z torza po dvou letech usilovné práce. (Foto Aha! – Jiří Čada a pro Aha! – Aleš Wimmer)

Když se před časem telčský sběratel autoveteránů Aleš Wimmer (45) dozvěděl, že ve staré stodole kousek od jihočeských Dačic stojí pod hromadou dřeva jakési torzo starého automobilu, neváhal a rozjel se tam. Získal tak legendární Tatru 13 Kamionet z roku 1924!

„Měl jsem štěstí, na mé straně tehdy stála manželka čerstvého důchodce, kterému stodola patřila,“ začíná vyprávět Aha! Aleš Wimmer. „Ona ve stodole chtěla udělat pořádek a ten vrak vyhodit. Manželovi se do toho moc nechtělo, a tak jsem se oblékl do montérek a to dřevo odklidil. Podívejte, co pod tou hromadou nakonec stálo,“ klepe už dnes pyšně na vyleštěnou kapotu zrestaurované Tatry 13 Kamionet, v současnosti jediné u nás.

Plány neexistují
Zpočátku absolvent jihlavské průmyslovky netušil, o jaký vůz jde. „Podle rozvoru a šíře náprav jsem vrak typoval na malý náklaďáček a hned jsem se rozjel do Kopřivnice,“ líčí Wimmer další postup. Ve fabrice však plány k nalezenému historickému unikátu nenašel. „V roce 1948 je prý pionýři odnesli do sběru,“ usmívá se zachránce stařičké tatřičky. V muzeu nakonec získal fotku, jak původní Kamionet vypadal. S ní se dal do práce.

Oprava za 100 tisíc
Čekaly ho krušné dva roky truhlářské, zámečnické, klempířské, čalounické a především automechanické dřiny. „Dřevo na nástavbu jsem používal výhradně jasanové a bukové. S lakýřinou mě pomohl kamarád. Celkové náklady vyšly asi na 100 tisíc korun,“ chlubí se majitel dnes už lesknoucího se veterána.

Víte, že...
...Tatra 13 Kamionet, malý náklaďáček z roku 1924 se čtyřdobým, vzduchem chlazeným dvouválcem, byl předchůdcem malých tzv. hotelových autobusů?

Na video s panem Wimmerem a jeho tatrou se můžete podívat zde:



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.