Studentka zkolabovala! Kvůli pokusu v chemii! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Studentka zkolabovala! Kvůli pokusu v chemii!

Adéla Cachová
Adéla Cachová (archiv)

ÚPICE – Studentka kvinty gymnázia v Úpici u Trutnova Adéla Cachová (16) skončila na JIP! Z hodiny putovala se silnou alergickou reakcí rovnou do trutnovské nemocnice. Kvůli pokusu chemikářky!

Učitelka chemie Marie Čížková se rozhodla oživit výuku pokusem, který vrcholil výbuchem balonku. Během něho se podle očekávání uvolnil chlor. Na ten je však Cachová alergická! „Učitelka si myslela, že přeháním. Proto mě jen poslala ven, abych se nadýchala čerstvého vzduchu,“ řekla dívka.

Ani vzduch školní chodby jí však nepomohl. Stav se nelepšil, dýchací problémy nepřestávaly, k nim se přidalo i zvracení. Za podpory spolužáků se proto odebrala ke své lékařce. Od ní už cestovala v sanitce do trutnovské nemocnice. Na zdejší jednotce intenzivní péče si »užila« dva dny. První den jí lékaři dávali dýchat kyslík, druhý den už pokračovali jen s výměnami infuzí.

„Měla podrážděny horní cesty dýchací,“ prozradil diagnózu ředitel nemocnice Martin Limburský. Dvoudenní pobyt vysvětlil tím, že i když se nejednalo o nic vážného, nechtěli zdravotníci stav podcenit. Chemikářka odmítá, že by něco zanedbala. O Adélině alergii neměla do té doby tušení.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.