Unikátní Dlouhé Stráně - Elektrárnu zavřeli! Lidé sem už nesmí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Unikátní Dlouhé Stráně - Elektrárnu zavřeli! Lidé sem už nesmí!

Nádrž na vrcholu hory budí obdiv i rozhořčení.
Nádrž na vrcholu hory budí obdiv i rozhořčení. (ČEZ)

KOUTY NAD DESNOU – Přečerpávací elektrárna Dlouhé Stráně v Jeseníkách je mimo provoz. Už se sem z bezpečnostních důvodů nedostanou ani turisté. Jedenáct let po spuštění unikátního díla za sedm miliard korun je totiž horní nádrž elektrárny v havarijním stavu a je nutná generální oprava za stovky milionů.

Zastaralé stavební materiály a drsné podnebí mohou za to, že elektrárna na několik měsíců přerušila provoz. Při opravě těsnícího pláště horní nádrže bude z plochy 25 fotbalových hřišť odfrézováno 20 tisíc tun asfaltobetonové směsi, která bude nahrazena novou. A to jen jedenáct let od spuštění elektrárny v roce 1996! „Elektrárna pracuje ve velmi drsných horských podmínkách. Teploty, kterým čelí izolace, se pohybují od plus šedesáti v létě do minus třiceti stupňů v zimě,“ řekl Aha! jeden z techniků elektrárny. Speciální asfaltová izolace tak praská a nemusela by vydržet extrémní zátěž tří milionů kubíků vody. Opravy a modernizace za 360 milionů korun se dočkají i některé rozvody a řídící systém.

Stavebních prací na záchranu elektrárny se ale bojí ochránci přírody. Odfrézovaný asfalt z vypuštěné nádrže odvážejí v chráněné krajinné oblasti stovky náklaďáků, stejný počet jich musí po úzké cestě přivést nový stavební materiál. „Pro životní prostředí to je obrovská zátěž,“ shodují se ekologové.

Smůlu mají i turisté, kterých k mohutné nádrži ve výšce 1350 metrů nad mořem za loňský rok zavítalo na 60 tisíc. Pro ně je jediná přístupová cesta a cyklostezka v okolí nádrže až do září uzavřená.


13.6.2007

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.