Zemřel Profesor Vladimír Kočandrle (†83): Jako první »vyměnil« srdce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Zemřel Profesor Vladimír Kočandrle (†83): Jako první »vyměnil« srdce!

Vladimír Kočandrle (uprostřed) s lékaři Pavlem Firtem (vlevo) a Jurajem Fabiánem (vpravo) z kardiochirurgického týmu, který transplantaci provedl.
Vladimír Kočandrle (uprostřed) s lékaři Pavlem Firtem (vlevo) a Jurajem Fabiánem (vpravo) z kardiochirurgického týmu, který transplantaci provedl. (Foto: ČTK)

Prosadil v Československu provádění transplantací a sám se chopil skalpelu a jako první u nás transplantoval srdce. Světově uznávaný odborník Vladimír Kočandrle (†83) zemřel.

Naději pro všechny, jimž selhávají ledviny či srdce, znamenal nástup Kočandrleho do pražského Institutu klinické medicíny (IKEM). S sebou si přinesl zkušenosti z roční stáže v USA a nové zkušenosti zaváděl v Československu. Podílel se na první úspěšné transplantaci ledviny i slinivky. O možnosti transplantovat srdce ale musel tvrdě vyjednávat s tehdejšími politickými špičkami. V Československu se totiž transplantovat srdce pokusili už v roce 1968 v Bratislavě a pacientka zemřela. Čtyřiačtyřicetiletý Josef  Divina, jemuž vyměnil srdce roku 1984, žil poté ještě 13 let.

Pacient ho přežil
Kočandrle šéfoval také tým, který v roce 1984 transplantoval srdce jihlavskému učiteli Rudolfu Sekavovi (80), který je nejdéle žijícím člověkem s transplantovaným srdcem u nás. „Dozvěděl jsem se, že to byla mladá žena, jejíž srdce ve mně tepe do dneška. Chtěla žít jako já, ale bohužel jí to nebylo dopřáno, jsem jí za ten dar vděčný,“ popsal lini Aha! Sekava.

Rudolf Sekava

Rudolf Sekava

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.