Sotva čáp přiletěl, už se začal pářit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Sotva čáp přiletěl, už se začal pářit!

Vodňan neztrácel čas. Sotva se o víkendu vrátil domů do Vodňan, hned se pustil do páření.
Vodňan neztrácel čas. Sotva se o víkendu vrátil domů do Vodňan, hned se pustil do páření. (Foto pro Aha! – Libor Šejna)

Vodňan se vrátil! Poté, co zdolal téměř 6 tisíc kilometrů a bez újmy přečkal přelet nad válkou zmítanou Sýrií, přivítala ho v hnízdě věrná partnerka. Čapí pár zaklapal zobákem a pustil se do páření.

Na návrat Vodňana čekali ochránci přírody i obyvatelé města s napětím. Věřili, že čáp s vysílačkou na zádech přečká nástrahy války i podivnou zálibu mužů z některých států na Arabském poloostrově střílet čápy jen pro zábavu. „Je to zřejmě první čáp na světě, jehož cesta na zimoviště na Arabský poloostrov a zpět byla díky solární vysílačce zdokumentována a hlavně byla úspěšná. Už se o to pokoušely i některé další státy, ale čápi se odsud nikdy nevrátili,“ řekl šéf záchranné stanice Makov v Čížové Libor Šejna.

Radost měli i příznivci, kteří díky signálu z vysílačky jeho pouť pravidelně sledovali na www.makov.cz. Vodňanovi se dostalo milého přivítání. Čekala na něj samička, s níž už loni zplodil tři čápata. „Přiletěla o čtrnáct dní dříve a pečlivě uklidila hnízdo. Sotva přiletěl, nastalo tradiční klapání zobákem a páření. Tak můžeme čekat další potomky,“ dodal Šejna.
Zachránili ho lidé
Čáp vypadl v roce 2014 ve Vodňanech z hnízda a vážně se zranil. Dva roky se dával dohromady v záchranné stanici Makov v Čížové, než ho ornitologové vypustili zpět do přírody. Dali mu jméno Vodňan podle místa bydliště. Na cestu ho vybavili solární vysílačkou, aby mohli sledovat jeho další osud. Když vyrazil do teplých krajin, z neznámých důvodů nezamířil jako většina čápů z Egypta přes Saharu do střední Afriky, ale vydal se na Arabský poloostrov.

Potvrzeno, Vodňan je kluk!
Běžně se jako první na hnízdo vrací ze zimoviště sameček. Když se na komíně ve Vodňanech objevil první z páru, který tam loni vyvedl mladé, začalo se mluvit o tom, jestli náhodou Vodňan není Vodňanka. Po návratu ale vzáětí došlo k páření, a tak bylo jasné, že sameček je Vodňan. A je to chlapák!
Drží mu palce
Desítky lidí sledovaly na internetu dlouhou Vodňanovu cestu, po návratu přišly gratulace.

Václav Š., Písecko: „Je to velký borec, že dokázal po cestě vykličkovat všechny broky, co na něj čekaly. Ať mu štěstí vydrží.“
Ewa R., Poznaň, Polsko: „Skvělé zprávy! Mám velikou radost.“
Jana P., Vodňany: „Koukáme na ně ze dvora a měli jsme velikou radost.“
Anna K., Jablonec: „Po dlouhé cestě domů nezaváhal ani okamžik. Tak dobrou a plodnou sezonu.“



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.