POZOR! ZMĚNA ČASU: Tohle jsou nejdražší hodiny v Česku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

POZOR! ZMĚNA ČASU: Tohle jsou nejdražší hodiny v Česku

Jde o nejdražší starožitnost, která se kdy v Česku dražila.
Jde o nejdražší starožitnost, která se kdy v Česku dražila. (Foto: Ustar)

Úžasné, nádherné, skvostné, a především neuvěřitelně drahé! V Praze se zítra budou dražit barokní astronomické hodiny staré téměř 280 let. Mají hodnotu až 120 milionů korun, jejich vyvolávací cena je ale sotva poloviční – 55,2 milionu.

Hodnotu unikátu určuje odhadce. „Vyvolávací cena se stanovuje vzájemnou dohodou s majitelem s ohledem na to, jak se obdobné hodiny prodávají na světovém aukčním trhu. U takto výjimečných věcí není nikde stanovený strop. Jde o otázku nabídky a poptávky,“ vysvětlil Aha! Pavel Urban ze společnosti Ustar, která hodiny draží.

Předkolo online
Než dojde na samotnou dražbu, mohou zájemci přihazovat online. A unikátní stroj podle Urbana své zájemce má. „Měli jsme příhoz z jednoho amerického serveru. Ale museli jsme ho zrušit, protože jsme vyžadovali bankovní garanci,“ řekl Urban.

Za kolik budou?
V tuto chíli jde jen těžko odhadovat, kdo a za kolik nakonec hodiny koupí. „Měli jsme tři vážnější zájemce. Ale uvidíme, kdo nakonec přijde. Soukromých sběratelů je opravdu hodně. Zájem by mohla mít třeba i muzea,“ dodal Urban s tím, že na serverech v Česku i zahraničí si tento unikát prohlédly tisícovky lidí.

O jaké hodiny jde?
Pocházejí přibližně z roku 1740. Byly vyrobeny v hodinářské dílně Juliena a Pierra Le Roye v Paříži. Jde o ukázku vrcholného francouzského hodinářského a nábytkářského umění. Podobné nenajdete ani nikde v muzeu. Vyráběly se na zákázku pro členy královských rodin a nejvyšší aristokracii. Julien Le Roy prý do roku 1739 vyrobil pouze troje astronomické hodiny. Kompletní se dochovaly jen tyto.

Hodinový stroj
Má roční věčný kalendář, zvonkohru na devět kovových zvonků. Zobrazuje hodiny, minuty, den v týdnu, astronomické symboly, měsíce v roce, délku měsíce, znamení zvěrokruhu, den v měsíci, lunární fázi a východ a západ slunce s pohyblivým horizontem. Každých 15 minut hodiny hrají melodii a v celou hodinu hrají i odbíjejí příslušný počet hodin.


Číselník
Značený Le Roy A Paris s ručně malovanými smalty s bohatou barokní výzdobou. Má původní modřené ocelové ručičky, ručně tepaný zlacený měděný plech a kovanou železnou základovou deskou.

Hodinová schránka
Bronzový odlitek s šifrou kovotepce, který je zlacený v ohni. Korpus je dubový, intarzovaný mosazí, perletí, zelenou, červenou a modrou rohovinou.

Stav hodin
Jsou plně funkční. Hodinová schránka, stroj a číselník jsou mimořádně zachovalé jen s drobnými poškozeními, která odpovídají staří.
ROZMĚRY
Výška 124 cm
Šířka 50 cm
Hloubka 24 cm
Váha hodinového stroje 8,3 kg
Celková váha 30 kg

Kdo byl majitelem?
Pocházejí z Paláce Daun-Kinsky ve Vídni. Současný majitel, kterému aukční síň zaručila anonymitu, je zakoupil z pozůstalosti Františka Oldřicha Kinského (1936 – 2009).
Hodinář Julien Le Roy (1686 – 1759)
Excelentní hodinář a inovátor se narodil ve francouzském Tours a je označován za jednoho z nejlepších hodinářů na světě. Učit umění se začal u otce a již ve třinácti letech vyrobil první hodiny. V roce 1739 byl jmenován královským hodinářem Ludvíka XV. Jeho pravou rukou byl syn Pierre (1717 –1785), jenž pak převzal jeho dílnu. Ta měla rozsáhlou a bohatou klientelu včetně mnoha členů evropských šlechtických a královských rodin.

Pozor! Víkend je o hodinu kratší
Už v noci na zítřek se změní zimní čas na letní. Neděle tak bude mít jen 23 hodin. Ve 2.00 je potřeba ručičku posunout o hodinu dopředu, tedy na 3.00.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.