Chtěli ukončit spor pomocí kulatého nesmyslu: Dům vyhráli kontumačně? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Chtěli ukončit spor pomocí kulatého nesmyslu: Dům vyhráli kontumačně?

Policie vyklidila objekt Kliniky. Musela použít sílu, protože aktivisté se úporně bránili.
Policie vyklidila objekt Kliniky. Musela použít sílu, protože aktivisté se úporně bránili. (Foto Aha! – David Malík a Robert Klejch)

Ve fotbale je jistá jen jedna věc. Každý zápas začíná za stavu 0:0. S tímto vědomím vyzvali aktivisté z Autonomního sociálního centra Klinika úředníky ze Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) k fotbalovému zápasu, který má rozhodnout jejich spor.

A hrát se mělo o hodně. Vítěz netradičního zápasu mezi ASC Klinika a FC SŽDC, jak aktivisté zápas pojmenovali, měl získat budovu v pražské Jeseniově ulici číslo 60, kterou nyní nelegálně obývají aktivisté. Klání měl hostit park Parukářka v Praze 3. Jenže aktivistům jejich plány zkazili úředníci, kteří k zápasu zřejmě nenastoupí.

Po vyklizení sporný objekt policie ještě dlouho hlídala.
„Neposlali nám ani zamítavou odpověď. Prostě s námi nekomunikují,“ řekl zástupce aktivistů Jakub Ort. To potvrdil i mluvčí »železničářů« Marek Illiaš: „Jediné, co k tomu mohu říct je, že jsme skutečně obdrželi dopis z Kliniky, ale více to komentovat nebudu.“ „Neúčast bereme jako kontumační výhru,“ řekl Ort.

O co v Klinice jde?
Aktivisté se přou s úředníky o užívání budovy na pražském Žižkově, kterou měli k dispozici na dobu určitou. Po skončení této lhůty ale aktivisté odmítli budovu opustit, což vedlo k několika potyčkám a zásahům policie. Budovu nakonec získala SŽDC, která se snaží budovu vyklidit třeba tím, že aktivistům přerušila dodávku vody.

Požár, který v objektu Kliniky vznikl, zničil část zařízení. Údajně byl založen úmyslně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.