Zpěvačka Eva Pilarová: Probouzející se přírodu miluju | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zpěvačka Eva Pilarová: Probouzející se přírodu miluju

 (Archiv)

Eva Pilarová (77) je vskutku renesanční člověk. Věk nevěk, stále má úžasný hlas, zpívá s mnohem mladšími kolegy, je hvězdou kuchyně a ještě dělá fotky, které vypadají jako obrazy. Když se jí zeptáte na jaro, teprve si vzpomene, jakou radost v ní dokáže vyvolat, ale těšit se na něj vlastně nestíhá. I přes zimu má totiž pořád co dělat. Věří na léčbu úsměvem a zdrcující dopad stresu na lidské tělo. Svěřila se nám, kde bere energii pro své četné aktivity i proč nesnáší procházky.

Těšíváte se v zimě na jaro?

Abych pravdu řekla, nějak se nestačím těšit, protože mám ještě pořád poměrně dost aktivit, ale když jaro přijde, mám velkou radost.

Zaznamenala jste už někdy na sobě jarní únavu?

No, něco jsem pociťovala, ale záhy jsem si uvědomila, že nejde ani tak o únavu jako spíš o lenost. V takové chvíli si uvědomím svůj věk a co všechno bych ještě chtěla stihnout, a je po lenosti. (smích)

A jak třeba ráno přemluvíte své tělo, aby vstalo, když se mu vůbec nechce?

Nějaký třeskutý rozbřesk u mě většinou nehrozí. Chodím poměrně pozdě spát, a proto jsem zvyklá vstávat mezi půl jedenáctou a jedenáctou hodinou. Samozřejmě se občas stane, že musím vstát třeba v sedm. A to je problém! To vědomí mě totiž tak vytáčí, že nemůžu usnout, a musím se pak spokojit jen se třemi či čtyřmi hodinami spánku. Naštěstí to nebývá často. (smích)

Věříte, že úsměv a smích léčí?

Úsměv a smích, ať ho rozdáváte, nebo přijímáte, vás dobře naladí, dobrá nálada je určitě lepší než stres, který si přivodíte třeba tím, že hledáte problémy tam, kde nejsou. Že necháváte spoustu povinností na poslední chvíli, pak nestíháte. Z toho bolí hlava, v zádech, špatně spíte a chorobám se ve vás začne dařit. Ne nadarmo se říká, že s úsměvem jde všechno líp. Ale pozor, nic se nemá přehánět, určitě znáte ten případ, kdy se jistý chlap smál a smál, nedokázal přestat, a následkem toho po několika dnech zemřel…

Máte nějaké zaručené bylinné pomůcky?

Hodně věřím rozmarýnu, ten totiž posiluje paměť, z toho důvodu mám v obřím květináči větší keř. (smích)

A věříte třeba i na energii z kamenů nebo stromů?

Určitě jsou lidé, kteří dokážou čerpat energii z kamenů či stromů. Docela jim to závidím, u mě to jaksi nefunguje.

Z podobného soudku – myslíte, že i určité barvy oblečení dodávají tělu energii?

Nikdy jsem o tom nepřemýšlela, ale asi ano. Protože když má oblečení barvu, kterou mám ráda, dobře se v něm cítím, připadám si svěží. Kdybych se musela z nějakého důvodu obléci do brčálově zelené, nejspíš bych kompletně zezelenala a upadla do bezvědomí. (smích)

A teď k pohybu. Máte vůbec čas chodit na procházky?

Čas by byl, určitě, ale já je nesnáším. To mám z dětských let, kdy jsem musela chodit na procházky s rodiči a silně mě to nebavilo. (smích) Výjimkou bývají dny, kdy chodím s fotoaparátem, ať už městem, nebo přírodou.

Jaro už klepe na dveře, sledujete probouzející se přírodu?

Ano a mám výhodu, že mi stačí dívat se z okna pražského bytu, třeba když začíná kvést zlatý déšť, stromy nebo šeřík. A se zmíněným fotoaparátem ani nemusím chodit ven. Stačí otevřít okno.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.