Vědci potvrdili: Pravidlo 5 sekund PLATÍ! Jídlo spadlé na zem klidně jezte... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 26. května 2025

Svátek slaví Filip, zítra Valdemar

Vědci potvrdili: Pravidlo 5 sekund PLATÍ! Jídlo spadlé na zem klidně jezte...

Pokud jídlo během pár sekund seberete, nestačí se kontaminovat.
Pokud jídlo během pár sekund seberete, nestačí se kontaminovat. (Foto: scom)

Upadl vám na zem kousek jídla, ale vy máte strach ho dát do úst a raději ho vyhodíte do koše? Vůbec ničeho se bát nemusíte! Britští vědci totiž potvrdili, že když ho ze země seberete dostatečně rychle – přesněji řečeno do pěti sekund – můžete si na něm bez obav pochutnat.

Experti z univerzity Aston v Birmingamu učinili poměrně jednoduchý pokus – na zem hodili kousek toustu, sušenek, uvařených těstovin a sladkostí. Všechny tyto potraviny pak sebrali a pod mikroskopem sledovali, kolik bakterií na nich během pár sekund »ulpělo«. A na co přišli? Ani na jednom z těchto jídel nebylo dost »breberek«, aby člověka dokázaly jakkoli ohrozit na zdraví!
„Není-li na potravinách vyloženě viditelná špína, tak se jich nemusíme bát, žádná kontaminace většinou nehrozí,“ zní stanovisko vědců.

Na povrchu záleží
V laboratořích mimo jiné zjistili, že se počet bakterií, které se na spadené jídlo dostanou, liší podle druhu potravin a typu povrchu, na něž dopadnou. Při experimentu se proto zaměřili především na laminátové podlahy, dlažby a koberce – tedy na místa, na která nám doma jídlo padá nejčastěji. Na ně pak umístili 10 milionů bakterií (stonásobek výskytu v běžně poklizené domácnosti) a zjišťovali, kolik choroboplodných zárodků potravina nachytá do tří a následně do třiceti sekund.

Výsledky? Nejvyšší naměřené číslo činilo kolem 7500 zárodků na těstovinách či želatinovém bonbonu sebraného po půlminutě z laminátové či dlážděné podlahy. „Záleží samozřejmě na druhu bakterií, ale za infekční dávku potenciálně zdraví škodlivou se považuje deset tisíc bakterií,“ shrnul vedoucí vědeckého týmu Anthony Hilton.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry