Průvodčí Českých drah: Jitku s kočárkem nechtěl pustit do vlaku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Průvodčí Českých drah: Jitku s kočárkem nechtěl pustit do vlaku!

Paní Jitka je chováním průvodčího hodně zklamaná.
Paní Jitka je chováním průvodčího hodně zklamaná. (Foto Aha! – Jiří Čada)

Nejhorší srážka v životě je ta s blbcem! Pravdivost lidového rčení poznala maminka Jitka Sobotková (35) z Jihlavy, když s dcerou Maruškou (1) v kočárku cestovala vlakem z Prahy na Vysočinu.

„Kočárky přepravuje druhý vůz od konce vlaku,“ zaslechla z úst mladého ajznboňáka na peronu pražského hlavního nádraží, když zoufale na prázdném nástupišti hledala někoho, kdo by jí s ním pomohl do některého vagonů přistaveného rychlíku. Druhý vůz byl určený pro zavazadla...

„Dcera je moc malá a není možné, aby cestovala mimo kočárek, který jsem měla dát do služebního vozu,“ zopakovala Aha! Jitka větu, kterou mu odpověděla a doufala v pomoc. Nádražák ale dál trval na tom, že dítě musí z kočárku ven.

Nedala se
„Naštěstí znám přepravní předpisy a vím, že kočárek je možné přepravit, jako spoluzavazadlo ve všech vlacích Českých drah, pokud není vyčerpána jejich volná kapacita,“ zdůrazňuje stále nazlobená maminka. Rychlík ve švech rozhodně v tu dobu nepraskal, ba naopak.

Čas však kvapil a do odjezdu zbývalo jen pár sekund. Jitka se proto rozhodla s kočárkem nastoupit do vagonu s otevřeným uspořádáním sedadel, kde by kočárek ostatním cestujícím nepřekážel, a požádala ajznboňáka, ze kterého se mezitím vyklubal průvodčí rychlíku, zda by jí nepomohl.

„Ne!“ zněla striktní odpověď muže v modré uniformě. Naštěstí pomohla jedna z cestujících. Jitka si pak ještě musela vyslechnout pár invektiv ze strany průvodčího. Do Jihlavy nakonec docestovala. Po drahách teď žádá dopisem nejen vysvětlení, proč se příslušník modré armády tak neomaleně choval, ale i omluvu.

Strhly mu peníze
České dráhy se prostřednictvím Aha! Jitce Sobotkové omluvily. Ve 365 dálkových vlacích prý jezdí vyhrazené vozy a oddíly pro cestující s dětmi do 10 let. Ve 37 spojích mezi Prahou, Ostravou a Brnem funguje dokonce dětské kino. „Bohužel paní Sobotková si vybrala pouze jeden jediný z 12 vlaků vypravovaných denně na této lince, který zatím není vybaven v pracovní dny vozem pro matky s dětmi,“ uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský a dodal: „Náš zaměstnanec nejednal správně. Na stížnost paní Sobotkové odpovíme. Chybující zaměstnanec vlakového doprovodu z Brna byl na chybný postup upozorněn a je za něj postižen odejmutím odměn za měsíc únor a přeřazen na půl roku na méně placenou práci.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.