Jaro je tady... Kvetou sněženky, bledule i talovíny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Jaro je tady... Kvetou sněženky, bledule i talovíny!

Studentka botaniky Anna Ungerová (20) si prohlíží kvetoucí koberec ze žlutých talovínů zimních.
Studentka botaniky Anna Ungerová (20) si prohlíží kvetoucí koberec ze žlutých talovínů zimních. (Foto Aha! – Karel Kopáč, Kateřina Moravcová, lyzovani.spicak.cz)

Radujte se, užívejte si! Začalo meteorologické jaro a příroda už se skutečně probouzí ze zimního spánku. Kvetou sněženky, bledule i žluté talovíny.

Zima byla zdánlivě nekonečná. Sníh dlouho ležel i v nížinách. „Když se podíváme do statistik, v Praze bylo od 1. prosince do 28. února celkem 41 ledových dnů, tedy dnů s teplotou pod bodem mrazu. Stejně i v Brně,“ popsala meteoroložka Dagmar Honsová. Čísla z měst se letos příliš nelišila ani na horských stanicích. Třeba na šumavském Churáňově naměřili 42 ledových dnů. To je však minulost. Březen bude podle předpovědi meteorologů naopak teplotně nadprůměrný. Noční teploty by měly klesat pod nulu jen zcela výjimečně. A přes den se rtuť teploměru vyšplhá až k šestnácti stupňům. Astronomické jaro pak zahájí jarní rovnodennost, na kterou si budeme muset počkat do 20. března.

Jak bude?
Dnes: oblačno, občas déšť, na horách sněžení, den 7 až 11 °C, na západě kolem 5 °C.
Pátek: polojasno, slabý déšť, noc –2 až 2 °C, den 8 až 12 °C.  
Sobota: polojasno, ojediněle mlhy, noc –1 až 5 °C, den 11 až 16 °C.
Neděle: oblačno, ojediněle slabý déšť, noc 2 až 7 °C, den v Čechách 7 až 11 °C, na Moravě a ve Slezsku 11 až 15 °C.


A pylová sezona začíná
Pro většinu lidí je nástup jara radostnou událostí. Alergici se ale musí připravit na to, že začíná pylová sezona. Aktuálně létají ve vzduchu pyly olše lepkavé a lísky obecné.

Ale zima to nevzdává! Na horách ideální podmínky
V nížinách se probouzí jaro, ale na českých a moravských horách vládne zima. Všechna velká lyžařská střediska fungují a lákají milovníky zimních sportů na ideální podmínky. I když nejvyšší denní teploty na horách šplhají nad nulu, v noci mrzne, a tak mohou střediska bez problémů zasněžovat uměle. Místy připadne i nový přírodní sníh, třeba na šumavském Špičáku to bylo 20 čísel.

Špindlerův Mlýn: 90 cm
Říčky v Orlických horách: 100 cm
Monínec: 85 cm
Dolní Morava: 60 cm
Klínovec: 110 cm
Kvilda: 60 cm


Víte, že...
...meterorologické jaro začíná 1. března a končí 31. května? Je to pevně stanovené období, zavedené pro potřeby zpracování klimatologických dat. Astronomické jaro je období od jarní rovnodennosti do letního slunovratu, na severní polokouli obvykle od 21. března do 21. června? Letos nastane již 20. března v 11.28 hodin.

Předci předvídají ochlazení
Vyznat se v počasí bylo pro naše předky, kteří se živili převážně zemědělstvím, klíčové. Podle jejich zkušeností dochovaných v pranostikách se mezi 12. a18. březnem ochladí a nastane takzvaná Řehořská zima. Po ní by naopak měla dorazit Josefská tepla a na konci měsíce ještě intenzivnější Mariánské oteplení. Letos by však podle dlouhodobého výhledu výrazné ochlazení přijít nemělo.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.