Nordic walking? Sport vhodný opravdu pro každého! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Nordic walking? Sport vhodný opravdu pro každého!

Hole fungují pro zdraví!
Hole fungují pro zdraví! (Foto scom, ara)

V parcích lze stále častěji potkat svižně kráčející lidi se sportovními holemi. I když tzv. nordic walking spatřil světlo světa teprve před pár lety, rychle se zařadil mezi nejoblíbenější celoroční sporty. Není totiž fyzicky ani finančně náročný, prospívá zdraví, a navíc je zábavný. Stačí si opatřit vhodné hůlky a můžeme vyrazit.

„Když u nás tenhle sport ještě nebyl tolik známý, musel jsem si vyslechnout nejapné poznámky typu: kde jsem nechal lyže...“ vzpomíná Vít Hruška z portálu 4camping.cz. „Nordic walking je vlastně alternativa fitness. Zapojuje celé tělo včetně horních končetin a zádového svalstva a mohou se jí věnovat lidé každého věku, tedy i senioři nebo osoby s určitým zdravotním hendikepem, jimž umožňuje jistější a stabilnější chůzi i lepší kondici.“

Rozhýbejte ztuhlou páteř
Při tomto sportu se zapojuje až 95 % všech svalů těla. „Pokud se provádí technicky správně, je možné při protažení zadní ruky krásně rotovat hrudní páteř. Pokud se tento pohyb ruky a páteře spojí se správným dechem do břicha, jedná se o možnost, jak ztuhlou páteř rozhýbávat a cvičit její důležitou rotační funkci. Je velmi prospěšné, pokud dokážeme při nordic walkingu povolit ramena a šíji i ztuhlá místa na břiše a užívat si pohyb s lehkostí,“ vysvětluje fyzioterapeut Tomáš Rychnovský z pražského Centra fyzioterapie TR a doporučuje domluvit si alespoň hodinu s instruktorem. Ten předvede správný postoj, upozorní na případné chyby a poradí i s výběrem hůlek.

Jak hůlky vybrat?
Pozor, nenechte se zmást nabídkou trekových holí – ty jsou určené do horského terénu, ale pro kondiční chůzi pro zdraví se nehodí. „Hole vhodné na nordic walking mají širší tvarované poutko, které navléknete na ruku a upevníte suchým zipem. A hroty holí by měly být ostré,“ radí Vít Hruška.   

Trocha matematiky
Důležitá je i délka holí. Dá se vypočítat. Výšku své postavy v cm vynásobíte hodnotou 0,68. Měříte-li například 170 cm, potřebujete hole o délce cca 116 cm. Důležité je, aby hole byly lehké, pevné a pružné, ideálně karbonové nebo hliníkové. Zkontrolujte i »čepičky« na bodcích, které by měly jít snadno sundat. Nápadně levným hůlkám se ale raději vyhněte, ceny těch kvalitních se pohybují kolem 800 Kč,“ dodává Vít Hruška.

Tipy pro vás

  • Fizan Runner jsou jednodílné, velice lehké nordic walking hole s podílem 40 % karbonu. Prodává www.4camping.cz za 1299 Kč
  • Dvoudílné teleskopické hole Pinguin Tour Long FL Foam se hodí pro kondiční chůzi. Prodává www.4camping.cz za 872 Kč
  • Třídílné turistické odpružené teleskopické hole Leki Wanderfreund Antishock z lehkého, ale pevného materiálu. Prodává mall.cz za 943 Kč
  • Trekingové hole Artis na Nordic Walking. Prodává alza.cz za 649 Kč

https://tomasrychnovsky.cz/

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.