Šikovné české ručičky: Největší kšandy udělali u nás | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Šikovné české ručičky: Největší kšandy udělali u nás

Největší kšandy měří celkem 7,5 metru.
Největší kšandy měří celkem 7,5 metru. (pro Aha! – Lukáš Stejskal)

PELHŘIMOV – Výrobce Michal Kolařík z Černé Hory na Blanensku udělal šle dlouhé celkem 7,5 metru. Aby je mohl člověk nosit, musel by měřit 4,5 metru! Kšandy se včera dostaly do České knihy rekordů.

Výrobce Michal Kolařík z Černé Hory na Blanensku udělal šle dlouhé celkem 7,5 metru. Aby je mohl člověk nosit, musel by měřit 4,5 metru! Kšandy se včera dostaly do České knihy rekordů.

„Byli jsme v Pelhřimově a viděli obří klobouk. Tak jsme si řekli: Když mají klobouk, proč bychom neudělali obří šle,“ říká Michal Kolařík. Vyrobil tedy dřevěnou maketu člověka od pasu nahoru. „Kdyby měla nohy, měla by přes čtyři a půl metru,“ vypočítává Michal Kolařík.

Na dřevěného obra pak ušili šle. „Tyhle největší kšandy v České republice měří 355 centimetrů. Ta celková délka je tím pádem sedm metrů a deset centimetrů,“ popisuje Miroslav Marek z pelhřimovské Agentury Dobrý den.

Podmínkou uznání rekordu bylo, aby se délka ve správném poměru projevila i na šířce kšandy. Takže jeden pás je nakonec patnáct centimetrů široký. Z materiálu použitého na obří kšandy by se prý dalo vyrobit 75 dětských šlí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.