Jak létá americký prezident? Trump nechce letadla za 100 miliard! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Jak létá americký prezident? Trump nechce letadla za 100 miliard!

Donald Trump
Donald Trump (Foto: Reuters, ara)

S novým americkým prezidentem budou mít Spojené státy i novou vládní letku. Do budoucna se mění letadla, ale podle všeho půjde o hodně drahý špás. Až tak nákladný, že i Donald Trump (70), milovník luxusu a příští hlava největší světové mocnosti, hodlá stornovat objednávku!

Nakolik jde o populistický krok, nebo snahu snížit náklady či snad jiné lobbistické pohnutky, zatím nikdo netuší. Oficiálně Boeing vyvíjí speciály Air Force One pro Bílý dům dál, i když šéfové lehce panikaří. „Boeing vyrábí zcela nový letoun 747 Air Force One pro budoucí prezidenty, náklady se ale vymkly kontrole, překračují čtyři miliardy. Zrušte tu zakázku!“ napsal Trump na svém oblíbeném Twitteru. Čtyři miliardy dolarů, to je sto miliard korun! Trump ovšem zatím nemá potřebné pravomoci!

Navíc náklady dosud nebyly oficiálně vyčísleny, údajně se nyní částka zakázky pohybuje okolo 3 miliard dolarů (75 miliard korun), ovšem Trump už zřejmě vidí o miliardu dál… Letouny by měly být ale uvedeny do provozu až za sedm let.

Zdroj ze společnosti Boeing pro televizi CNN sdělil, že finální cenu zakázky rozhodně nelze odhadnout, neboť Pentagon nespecifikoval požadavky na vybavení Air Force One a ani nemá jasno, zda bude chtít dva nebo tři letouny. Prezident Obama létá střídavě dvěma speciály. Na velkých diplomatických misích jsou v permanenci oba a ještě se objednává i třetí letadlo, které bývá civilní. S tím létají byznysmeni a další doprovod.

Čím létá Trump?
Budoucí prezident zatím využívá vlastní soukromou letku, jejíž součástí je Boeing 757, menší manažerský letoun Cessna Citation a dva vrtulníky Sikorski 76.

Kolik stojí boeing
Ceníková cena standardního Boeingu 747-8, který letectvo vybralo jako budoucí Air Force One, je 378,5 milionu dolarů. Než z běžného letadla vznikne prezidentská verze, musí projít řadou úprav. A nejde jen o estetickou záležitost. Letadlo by mělo disponovat například protiraketovým systémem, ochranou proti jadernému výbuchu nebo by mělo mít možnost tankovat palivo za letu.

Současná letadla objednával Regan!
Aktuální dvojici prezidentských letounů bude brzy třicet let. Objednal je Ronald Reagan a od roku 1990 je jako první využíval George H. W. Bush. Jejich provoz i údržba se postupně prodražuje.

Už Obama kritizoval
S podobnou kritikou přišel kdysi i Barack Obama. V roce 2009 zpochybňoval zakázku na prezidentské vrtulníky, která se z původních 6 miliard dolarů vyšplhala takřka na dvojnásobek. O tři měsíce později Pentagon zakázku zastavil.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.