Oddělení hlav siamských dvojčat: Kuk na brášku, po 27 hodinách na sále! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Oddělení hlav siamských dvojčat: Kuk na brášku, po 27 hodinách na sále!

Jadon a Anias přišli na svět se srostlými hlavičkami.
Jadon a Anias přišli na svět se srostlými hlavičkami. (Foto Profimedia.cz, Facebook	)

Neuvěřitelných 27 hodin trvala operace, při níž američtí lékaři úspěšně oddělili siamská dvojčata. Bráškové Jadon a Anias McDonaldovi (14 měs.) se narodili srostlí hlavičkami a teprve teď se na sebe mohli poprvé v životě podívat.

Složitý zákrok, který vyšel na téměř 64 milionů korun, provedl neurochirurg James Goodrich z newyorské nemocnice Montefiore, jenž se na něj i se svým týmem připravoval několik měsíců. K rozdělení sourozenců došlo 13. října – samotné oddělení trvalo 16 hodin, dalších 7 hodin si pak vyžádala rekonstrukce lebek a nezbytné plastiky. Lékařům rovněž ztěžoval práci fakt, že museli oddělit i mozkovou tkáň, kterou bráškové od narození sdíleli.

Stačila chybička či nějaká komplikace, a oddělení sourozenců mohlo skončit vážným poškozením mozku nebo i smrtí. Rodiče ale jinou volbu neměli, kdyby synky nenechali rozdělit, nejspíš by se nedožili druhých narozenin. Nakonec si ale rodiče i lékaři oddychli – operace Jadona a Aniase totiž byla úspěšná!

Navíc pár týdnů po ní si mohli bráškové poprvé v životě pohlédnout do očí a jeden druhého si pořádně prohlédnout! Podle expertů se jim daří dobře, Jadon prý neustále všechno zkoumá (včetně obvazů) a s každým si chce hrát, jeho brášku Aniase trápí viry a infekce, i on ale prý bude brzy v pořádku. „Vždycky jsem si chtěla syny pochovat v náručí, ale dokud byli srostlí, tak to nebylo možné. O tomhle jsem snila celou dobu,“ svěřila se dojatá matka Nicole. „Nám všem se teď otevřela nová kapitola života,“ dodala.

Šance 1:2 500 000
Šance na narození siamských dvojčat, která jsou srostlá hlavami, je asi 1:2 500 000. Zhruba 40 procent takových dětí ještě před porodem zemře. Třetina těch, která přežije, pak umírá do 24 hodin. Pokud dvojčata přežijí i dál, s 80procentní pravděpodobností nepřežijí dva roky...

Přečtěte si
kravanebeska
24. 11. 2016 • 12:39

Tak ted jsem si pekne pobrecela, uzasne video a nadherni chlapecci! Hodne zdravi cele rodine!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.