Počasí přichystalo lidem obrovský šok: Oteplilo se o 34 stupňů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Počasí přichystalo lidem obrovský šok: Oteplilo se o 34 stupňů!

Fotografie
Fotografie (internal)

Trpíte bolestí hlavy a pokouší se o vás viróza? Není divu! Náš organismus zažil teplotní šok. Na počátku týdne panovaly rekordní mrazy, teď rtuť teploměru vyšplhá až ke 14 °C.

Studený severský vzduch k nám přinesl tuhé mrazy, na horách klesala rtuť teploměru pod minus patnáct stupňů. Nejchladněji bylo na Jezerní Slati na Šumavě, kde v úterý naměřili dokonce minus dvacet stupňů. Pak se však změnilo proudění vzduchu a prudce se oteplilo. Nyní přes den naměříme i čtrnáct stupňů. A právě takové skoky umí s organismem pořádně zacvičit.

„Oteplení pocítili všichni meteosenzitivní jedinci, zejména starší lidé. Výrazně klesal také tlak vzduchu,“ říká meteoroložka Dagmar Honsová. Teplé počasí vydrží až do konce příštího týdne. Jižní vítr u nás bude udržovat denní teploty nad deseti stupni. Ani v noci rtuť teploměru v nížinách neklesne pod nulu. Mírně mrznout by mělo pouze na horách. Obloha však bude zatažená a mělo by často mrholit. Postupně se začne ochlazovat až příští sobotu.

Teplotní skoky svědčí bacilům
Teplotní výkyvy představují velkou zátěž pro naši imunitu. Rychlé přechody mezi mrazivými dny a dny, které proprší, otevírají bránu do našeho těla infekcím dýchacích cest. Je třeba nepodceňovat vhodné oblečení. Velkým problémem může být, pokud se oblečeme příliš teple a zpotíme se.
Jak bude?
Dnes: zataženo, na většině území déšť, den 5 až 11 °C.
Zítra: zataženo, občasný déšť, -1 až 6 °C, 6 až 10 °C, na Moravě a ve Slezsku až 12 °C.
Pondělí: zataženo, mrholení, noc 0 až 9 °C, den 7 až 14 °C.
Úterý: zataženo, ojediněle mrholení, noc 0 až 9 °C, den 7 až 13 °C.
Středa: zataženo, mrholení, noc 3 až 7 °C, den 5 až 12 °C.

Co nám poví svatá Alžběta?
Moudrost našich předků říká, že »počasí o svaté Alžbětě povídá, jak bude v létě«. Alžběta slaví svátek právě dnes. Pokud pranostika platí, zdá se, že léto bude teplé, ale deštivé.3118833:gallery:true:true

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.