Strom života se vrátil! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Strom života se vrátil!

Barokní Strom života ze dřeva zachycuje poslední pozemské chvíle Ježíše Krista.
Barokní Strom života ze dřeva zachycuje poslední pozemské chvíle Ježíše Krista. (Foto Marie Hazuková, Muzeum Jindřichohradecka)

Poslední události Kristova pozemského života zachycuje mistrovská dřevořezba nazvaná Strom života. Vzácná barokní památka se po 15 letech vrátila do jižních Čech a veřejnosti se představí dnes.

K dvoumetrovému Stromu života se váže pověst, podle které dílo vyřezal vězněný mnich jako projev pokání. Odborníci ale míní, že dílo zpracované s neuvěřitelnou zručností a precizností musel vyřezat skutečný mistr. Strom života původně pochází z kláštera paulánů u Nové Bystřice. „Desítky let byl Strom života instalován v naprosto nevyhovujících podmínkách, a to se podepsalo na jeho stavu. Církev se nakonec domluvila s Národní galerií na zápůjčce a při té příležitosti ho nechala restaurovat,“ řekl ředitel Muzea Jindřichohradecka Jaroslav Pikal.


Kde, kdy a za kolik
K vidění bude v prostorách jindřichohradeckého minoritského kláštera výjimečně dnes v 18 hodin a v době adventu od 26. listopadu do 30. prosince, příští rok od 1. 7. do 31. 8. 2017. Vstupné 30 korun.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.