Měla to být pieta, vzduchem ale létaly lahve! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Měla to být pieta, vzduchem ale létaly lahve!

Práci měli i členové antikonfliktního týmu a těžkooděnci.
Práci měli i členové antikonfliktního týmu a těžkooděnci. (Foto Aha! – Jana Ulrichová)

Poklidnou pietou za Miroslava D. (†27), který zemřel minulý týden v žatecké pizzerii, mělo být čtvrteční shromáždění Romů v Žatci. Po ohnivých proslovech, ve kterých hlavní organizátor Jan Čonka označil mladíkovu smrt za rasovou vraždu, se ale akce zvrtla. Zasáhnout museli těžkooděnci.

I když podle pitvy nezemřel Miroslava D. násilně, Romové jsou přesvědčeni, že byl v pizzerii ubit. Tamnímu personálu vyhrožují a na shromáždění požadovali, aby byli policisté, kteří v pizzerii zasahovali, postaveni mimo službu.

Z náměstí se pak přesunuli k pizzerii, kde čekalo její osazenstvo a řada místních. Policisté je ale k sobě nepustili. Zakročili ve chvíli, kdy Romové začali házet lahve, jablka a další věci, které měli u sebe. Těžkooděnci je pak rozehnali.

„Konkrétní případy, kdy došlo k narušení veřejného pořádku, bude policie po vyhodnocení řešit,“ uvedla policejní mluvčí Jaromíra Střelcová. Dodala, že jeden člověk byl během akce zadržen kvůli výtržnictví.

Kde byl před smrtí?
Miroslav D. zemřel minulé úterý v podvečer. Dopoledne před tím byl zadržen policií v Lounech, protože rozbil dveře jedné z provozoven. V cele si stěžoval na bolesti břicha, proto ho sanitka odvezla do nemocnice v Žatci. Po propuštění z ní se pak podle svědků zmateně pohyboval po městě, až vběhl do pizzerie, kde se choval agresivně a obtěžoval ženy. Tamní osazenstvo ho proto strhlo na zem a zavolalo policii. Mladík ale zkolaboval, oživit se ho už nepovedlo.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.