Na Rané se zřítil kluzák - Pilot (32) bojuje o život! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Na Rané se zřítil kluzák - Pilot (32) bojuje o život!

Pilot spadl do těžko přístupného terénu.
Pilot spadl do těžko přístupného terénu. (pro Aha! – Michal Hrdlička)

RANÁ – Touha prohlédnout si zemi z ptačí perspektivy a proletět se pod modrou oblohou se stala o víkendu osudnou pilotovi (32) padákového kluzáku na Lounsku. Nyní bojuje v nemocnici o život.

V sobotu kolem čtrnácté hodiny se muž vznesl desítky metrů nad kopec Raná u Loun. „Zřítil se krátce po startu. Pilot spadl na strom ve svahu a utrpěl mnohačetná vnitřní zranění,“ sdělil Aha! operační důstojník lounské policie.

Na místo ihned vyjela lounská záchranka a policisté. Zamířil tam i vrtulník. Ten ale mohl přistát jen na rovině pod kopcem asi sto metrů od zraněného. Záchranáři tedy museli s nosítky a věcmi potřebnými k poskytnutí první pomoci lézt přes suťové pole a zdolat další těžko přístupný terén. Věděli, že záleží na každé minutě. „Byl celý polámaný. Znehybnili ho na nafukovacím lůžku a donesli k vrtulníku,“ popsal svědek akce. Těžce zraněného vrtulník přepravil do Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

Nehodu začala šetřit policie i speciální komise odborníků na létání. „Komise se shodla na tom, že chybu udělal pilot,“ dodal operační důstojník.

Policie vyšetřování zatím neukončila. „Kluzák byl prý v pořádku, ani počasí nebylo špatné. Těžko říct, jakou chybu udělal. Většinou to ale bývá chybný manévr při zatáčení, kdy pilot přitahuje jednu stranu kluzáku k sobě,“ dodal jeden z místních pilotů. Kolize ho ani příliš nepřekvapila. „Je to oblíbený kopec, dokáží tu létat celý den. Není to poprvé, co to někomu nevyšlo,“ řekl.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.