Příhraniční Potůčky: Mají se tu líp než sousední Němci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Příhraniční Potůčky: Mají se tu líp než sousední Němci!

Vývěsní tabule a štíty jsou popsány výhradně německy, češtinu uslyšíte jen občas u obsluhujícího personálu.
Vývěsní tabule a štíty jsou popsány výhradně německy, češtinu uslyšíte jen občas u obsluhujícího personálu. (Aha! – Peter Novotný)

POTŮČKY – Potůčky. Nenápadná obec na hranici s Německem, v níž žijí necelé tři stovky obyvatel. Na druhé straně hranice je kdysi bohaté hornické město Johanngeorgenstadt. V dobách své slávy mělo bezmála 20 000 lidí, dnes působí spíše jako město duchů.

Nejbohatší vesnice v Česku!

Sousední Potůčky jsou pravým opakem. Podle statistik jde totiž o nejbohatší vesnici v naší republice!

Vše začalo po revoluci, kdy se otevřel malý hraniční přechod pro pěší. Tehdy přišli první stánkaři, nic ale nenasvědčovalo tomu, že Potůčky později obchodně téměř zlikvidují sousední pohraniční město Johanngeorgenstadt. Toto kdysi bohaté sídlo horníků dnes působí absolutně vylidněným dojmem. „Lidé tady nemají práci, živobytí je drahé, a tak tu zůstalo jen pár starousedlíku,“ říká jeden z místních obyvatel německého městečka. Bylo zde zavřeno několik obchodů s potravinami, skončili i pekaři a uzenáři.

„Zvykli jsme si seběhnout dolů k přechodu a nakoupit v Čechách. Vyjde to u vás třikrát levněji,“ shodují se místní. V sousední české vesničce to naopak žije! Na hlavní třídě je bezpočet stánků českých i asijských obchodníků. Do vesničky s ročním příjmem v řádech desítek milionů korun se navíc z celé republiky začali stěhovat bohatí podnikatelé. Pro milovníky zimních sportů je v obci totiž k dispozici lyžařský vlek i sjezdovka. Dále pak sportovní areál krytý bazén (vířivá koupel, umělé vlny, sauna, masáže) a tenisový kurt.

Za bohatstvím obce se však skrývá hlavně pěší hraniční přechod, otevřený v roce 1991. Vesnička tehdy výhodně naložila s pozemky. Místo aby je prodala, pronajala je a díky tomu vydělala už více než 250 milionů korun!

„Přistěhovala jsem se sem z Mělníka kvůli příteli a jsem tady už devět let,“ říká Zuzana, servírka v jedné z místních restaurací. „Peníze tady určitě cítit jsou. Než se otevřel přechod, nebyla tu kanalizace, vodovod, ani plyn. Teď tu máme všechno,“ pochvaluje si.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.