Houbařská sezona vrcholí: Nejzákeřnější houby Česka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Houbařská sezona vrcholí: Nejzákeřnější houby Česka!

Než vyrazíte do lesa...
Než vyrazíte do lesa... (Foto: ara)

Houbaři mají žně, ale roste i počet otrav houbami. Poznáte bezpečně houby – zabijáky? Aha! přináší přehled těch nejnebezpečnějších.

Muchomůrka zelená -Amanita phalloides: Smrtelně jedovatá!
Jak ji poznáte: Klobouk je 50 – 120 mm široký, klenutý, později až téměř plochý, radiálně vláknitý, hladký. Může být téměř čistě bílý, světle, tmavě, či olivově zelený, žlutozelený, nebo dokonce zelenohnědý.

Třeň je válcovitý, v mládí plný, v dospělosti někdy mírně dutý, nepříliš pevný, bělavý nebo zelenohnědě melírovaný, opatřený výrazným, bílým blanitým prstenem a nepřehlédnutelnou bělavou pochvou.  Houba má bílou dužinu.
Můžete si ji splést s žampionem nebo masákem. Problém je i při okoušení, muchomůrka je prý poměrně chutná...


Muchomůrka tygrovaná - Amanita pantherina: Prudce jedovatá!
Jak ji poznáte: Patří k prudce jedovatým houbám a její velké nebezpečí spočívá v možné záměně za jiné muchomůrky, konkrétně za růžovku (Amanita rubescens) nebo šedivku (Amanita spissa). Nejdůležitější a snadno zapamatovatelný rozlišovací znak představuje prstýnek. Zatímco u obou zmíněných jedlých muchomůrek bývá podélně rýhovaný, v případě muchomůrky tygrované je hladký a čistě bílý.

Můžete si ji splést s růžovkou (masákem), ovšem třeň zakončený kulovitou hlízou je vždy bílý, nemá nádech do červena jako růžovka. Navíc je její prstýnek zcela hladký.


Vláknice začervenalá - Inocybe erubescens: Smrtelně jedovatá!
Jak ji poznáte: Klobouk je v mládí výrazně tupě kuželovitý, podvinutý, bělavý až nažloutlý, později zvonovitý až téměř rozprostřený, bělavý s červenajícími skvrnami až cihlově červenající. Třeň je v horní části jemně vločkatý, směrem dolů vláknitý, válcovitý, plný, stejně zbarvený jako klobouk a ve stáří rovněž červenající. Dužina je bělavá.

Můžete si ji splést s mladými plodnicemi čirůvky májovky, které na poraněných místech nikdy nečervenají a vyznačují se odlišnou moučnou vůní a značně hustými bílými lupeny.


Závojenka olovová - Entoloma sinuatum: Smrtelně jedovatá!
Závojenka olovová je jednou z nejnebezpečnějších hub na světě. Její mladé plodnice připomínají tvarem malé hříbečky, což může být pro méně opatrné houbaře nebezpečné.

Jak ji poznáte: Klobouk je v mládí polokulovitý až široce kuželovitý a na okraji podehnutý, později vyklenutý, v dospělosti plochý až prohloubený, většinou zvlněný a na středu tupě hrbolatý, tlustě masitý, bělavě našedlý, světle okrový až žemlový. Třeň je velký, válcovitý, na bázi většinou hlízovitě rozšířený, v horní části zpravidla ojíněný a bělavý, směrem k bázi spíše světle okrový.

Můžete si ji splést s plodnicemi hřibu. K nejpodobnějším jedlým druhům patří čirůvka májovka.


Hřib satan - Boletus satanas: Jedovatý!
Jak ho poznáte: Klobouk je zprvu polokulovitý až téměř kulovitý a na okraji podvinutý, později vyklenutý až poduškovitý, tlustě masitý, na povrchu v mládí jemně plstnatý až sametový, v dospělosti olysávající, za vlhka lepkavý, špinavě bělavý, bělavě šedý, šedoolivový až krémově plavý. Póry drobné, zprvu žluté, brzy karmínově nebo oranžově červené, po otlačení modrající.

Třeň je vejčitě kulovitý, později soudkovitě břichatý, v dospělosti až řepovitě rozšířený, tvrdý, plný, na povrchu v horní části žlutý až žlutooranžový, směrem k bázi karmínově nebo narůžověle červený, pokrytý červenooranžovou síťkou. Můžete si ho splést s například s hřibem kovářem.

První pomoc při otravě...
1) Pokud máme důvodné podezření na otravu houbami, je nutné co nejrychleji vyvolat zvracení.
2) Ihned poté je vhodná konzultace s toxikologickým informačním střediskem (tel. 224 91 54 02, 224 91 92 93), abychom zbytečně nealarmovali záchrannou službu.

3) Pokud se otrava potvrdí, je potřeba co nejrychleji přivolat lékařskou pomoc (tel. 155, 112). Před příchodem lékaře se doporučuje podávat aktivní uhlí a hodně pít.
4) Velmi důležité je zajištění vzorků hub, případně vzorky stolice nebo zvratků, ze kterých se dá odhalit zdroj otravy.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.