Kapitální úlovek: Z lesa přinesli 400 hub! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Kapitální úlovek: Z lesa přinesli 400 hub!

Tolik hub přinesla paní Karla s dcerou v neděli z lesa. Těšilo ji, že byly mladé a zdravé.
Tolik hub přinesla paní Karla s dcerou v neděli z lesa. Těšilo ji, že byly mladé a zdravé. (Foto čtenáři Aha!)

„Jdete lesem a houby všude, kam se podíváš!“ hlásí čtenáři Aha!. Domů nosí plné košíky úlovků, nejčastěji pěkných hříbků. Je jich tolik, že mnozí už nevědí, co s nimi. Očistit, nakrájet – a pak?

Nyní je hub přebytek, ale co v zimě, až dostanete chuť na dobrou smaženici? Jak je doma uchováváte? „Máme nasušeno, už i něco zavařeno nakyselo a teď houby zavařujeme do sádla. Tak jak je dělával můj dědeček hospodský. Říkal, že je to ideální polokonzerva pro milovníky smaženice z řad starých mládenců či vdovců. Prostě když dostaneš v zimě chuť na smaženici, jen to »prdneš« na pánev na cibulku, přidáš vajíčko a máš to,“ popsal čtenář Jaroslav Malý.

Recept na houby v sádle: Houby v sádle aneb hřiby starého mládence
1. Kvalitní tvrdé hřibovité houby dobře očistíme, nakrájíme a lehce spaříme. Necháme okapat. V kastrolu rozpustíme trochu sádla, houby na něm lehce osmahneme a potom dusíme, dokud se nevysmahne většina šťávy. Pozor, nepřipálit!
2. Ještě horké houby naplníme do sklenic a zalijeme rozpuštěným horkým sádlem.
3. Dobře zavíčkované sklenice sterilizujeme v zavařovacím hrnci 40 až 50 minut při teplotě 80 až 90 °C.

Z lesa přinesli na 400 hub
Pěkná procházka v lese a pak hodiny při čištění si užila Karla Vaculíková (38) z Hošťálkové na Vsetínsku. Z lesa v okolí obce přinesla na 400 různých hub. Její dcerka Barborka (6) se zase mohla chlubit obříky. Objevila dva hřiby, které dohromady vážily 440 gramů. „Baví mě sbírat houby, člověku to nedá, ale co pak s tím. Vždycky nějaké přinesu. Něco na guláš, na polévku, zamrazit a pak jedině rozdávat,“ smála se Karla.

Vášnivý houbař odmala
Malý, ale šikovný Eda Ančík (6) z Kunovic je vášnivý houbař, který přinesl mamince domů pořádný úlovek! S hledáním hub v okolí Luhačovic mu pomohl i mladší bráška Ríša (2). „Eda je odmalička vášnivý houbař a i letos se mu po nepřízni počasí zadařilo,“ napsal jeho tatínek Zbyněk. Pořádná smaženice pak k večeři nemohla chybět.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.