14 nejčastějších léků: Takhle u nich vylétly ceny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

14 nejčastějších léků: Takhle u nich vylétly ceny!

Za většinu léků už platíme více.
Za většinu léků už platíme více. (Aha!: Kateřina Kalibánová)

PRAHA – Doplatky za léky rostou! Za měsíc stoupla cena o 12 procent, u některých léků až o 50 procent! Přestože se ministerstvo zdravotnictví dušovalo, že změna lékové vyhlášky nepřinese výrazné zvýšení doplatků za léky, opak je pravdou!

Doplatky za léky rostou! Za měsíc stoupla cena o 12 procent, u některých léků až o 50 procent! Přestože se ministerstvo zdravotnictví dušovalo, že změna lékové vyhlášky nepřinese výrazné zvýšení doplatků za léky, opak je pravdou!

V dubnu začala platit nová léková vyhláška, díky které se zvýšily doplatky pacientů za léky. Nejvíce si lidé připlatí za léky na alergie, žaludeční potíže, proti bolesti a na vysoký krevní tlak, uvedl server Aktuálně.cz. U některých se cena téměř nezměnila, u jiných stoupla i o desítky korun. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) se celkově doplatky za všechny léky, což je asi 10 tisíc položek, zvedly o 12,3 procenta. Potvrzují to i lékárníci s tím, že doplatek se u řady léků zvýšil řádově i o desítky korun.

Těmto číslům se brání ministerstvo zdravotnictví, podle kterého nejde zvýšení doplatků a cen léků zatím přesně změřit. Nyní pacient doplácí průměrně 700 korun a důchodci 1200 korun ročně.
ČSÚ sleduje 14 nejužívanějších léků a zjistil, že u těchto utratili lidé téměř o deset procent více peněž než před novou vyhláškou.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.