Oslava orangutanů: My nechceme vyhynout! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Oslava orangutanů: My nechceme vyhynout!

Samička Diri si oslavu pořádně užila.
Samička Diri si oslavu pořádně užila. (Foto Aha! – Zbyněk Pecák)

O víkendu se slavil den orangutanů! A ten je potřeba vylepšit nějakou dobrotou a dárečkem. Zaměstnanci v pražské zoo tak v sobotu pro své zrzavé lidoopy přichystali malé překvápko.

Oslavu si samec Pagim, samice Mawar a tříleté samička Diri pořádně užili! Skotačení ve výběhu, houpání na lanech a tajemná sváča. Z kartonu jim udělali palmu olejnou, která měla upozornit na kritickou situaci orangutanů ve volné přírodě. Další dárečky měli poschovávané v krabicích, pamlsky si za předváděnou show zasloužili. „Baví je to rozebírat a hrát si s tím,“ řekla mluvčí pražské zoo Jana Myslivečková.


Vymírají kvůli oleji
Orangutani patří k nejohroženějším živočichům světa. Mezinárodní den má upozornit na nebezpečí, které jim hrozí ve volné přírodě. Mezi největší problém patří kácení stromů kvůli palmovému oleji. Orangutani tak přicházejí o své domovy. Pokud bude odlesňování pokračovat tak rychle jako dosud, tito »lesní muži« mohou do několika let ve volné přírodě zcela vyhynout.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.