Evropské ženy: Topolánku, omluv se! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Evropské ženy: Topolánku, omluv se!

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek (Aha!: Kateřina Kalibánová)

PRAHA – Premiér Mirek Topolánek (ODS) se stal terčem kritiky Evropského ženského sdružení. Tomu se nelíbí Topolánkovo vidění rovných příležitostí žen a mužů.

Premiér Mirek Topolánek (ODS) se stal terčem kritiky Evropského ženského sdružení. Tomu se nelíbí Topolánkovo vidění rovných příležitostí žen a mužů. „Žena se může svobodně rozhodnout děti nemít, a pak jsem přesvědčen, že má stejné příležitosti uplatnění jako muž,“ prohlásil český premiér, když v dubnu zahajoval Evropský rok rovných příležitostí.

Tento výrok pobouřil téměř tři desítky organizací, které se v Česku zabývají lidskými právy a rovnými příležitostmi. Evropská ženská lobby (sdružuje na 4000 organizací prosazujících práva žen v Evropě) se nyní na českém předsedovi vlády domáhá omluvy! Kromě Mirka Topolánka obdržel kritický dopis také eurokomisař Vladimír Špidla, pod nějž problematika rovných příležitostí v Evropské komisi spadá. Topolánek si už vysloužil i anticenu Kyselá žába, která se uděluje za nejhorší výrok znevažující ženy.

Topolánek neurazil ženy poprvé…

„Pokud by měly příslušné kvalifikace, tak by jich tam bylo nepochybně více!“
Topolánek hovořil o nízkém počtu žen v politice. Neupřesnil však, jaké kvalifikace měl na mysli…

„Nový předseda musí být správný chlap s gulami.“
Prohlásil premiér krátce předtím, než byl znovuzvolen předsedou ODS.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.