Ryb sníme jen 5,5 kg! Mělo by to být 21 kilogramů...

Češi jedí málo ryb a luštěnin! V konzumaci ryb zaostávají za evropským průměrem o více než pět kilogramů na osobu a rok, luštěnin snědí v porovnání méně než polovinu. Podobné je to s ovocem a zeleninou, kde nás předstihnou i Slováci.
V roce 2014 byla v Česku spotřeba luštěnin 2,7 kg na osobu a rok, což je sice historicky nejvíc, ale na jihu Evropy to bylo kolem šesti kilogramů. Rybího masa snědí Češi 5,5 kg na osobu a rok, doporučeno je však dvakrát v týdnu po 200 gramech masa, což je za rok zhruba 21 kg!
Proč jíme tak málo ryb a luštěnin? Protože je neumíme lákavě a chutně připravit. Inspiraci můžeme hledat třeba na dovolené u moře. Pozitivní vliv kuchyní přejatých z těchto destinací potvrzuje profesor Rudolf Poledne, člen Fóra zdravé výživy: „Středomořská dieta je nejlepší prevencí kardiovaskulárních onemocnění. Například typický pokrm, jako je filet grilované ryby se zeleninou, může pokrýt doporučený denní příjem omega 3 mastných kyselin, vitaminu E a 10 procent vlákniny. Jestliže jídlo ještě doplníme luštěninami a celozrnným chlebem, jde už o racionální a zdravou stravu.“Praktické tipy a recepty lze najít na www.fzv.cz.