Plánujete dovolenou? Cestovky zdražují zájezdy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Plánujete dovolenou? Cestovky zdražují zájezdy!

Jak se zvýšily ceny letenek
Jak se zvýšily ceny letenek

PRAHA – Letecká dovolená u moře se prodraží! Není to ani půl roku, kdy letecké zájezdy zdražovaly. A je to tu zase! Největší cestovní kanceláře včera zvýšily palivové příplatky k letenkám do oblíbených středomořských oblastí o stovky korun, ty menší je následují.

Letecká dovolená u moře se prodraží! Není to ani půl roku, kdy letecké zájezdy zdražovaly. A je to tu zase! Největší cestovní kanceláře včera zvýšily palivové příplatky k letenkám do oblíbených středomořských oblastí o stovky korun, ty menší je následují. A důvod? Už tři měsíce roste cena ropy a letecké společnosti musejí palivo do letadel nakupovat daleko dráž. Dovolená se tak opět o něco prodraží!

Hlouběji do peněženky budou muset sáhnout hlavně ti, kteří nechali výběr letní dovolené na poslední chvíli. „Zdražení se dotkne pouze těch klientů, kteří si svůj zájezd ještě nekoupili,“ říká Tomáš Brejcha z Čedoku.

Nově za palivový příplatek u velkých cestovních kanceláří zaplatíme minimálně 1190 korun, to je o dvě stovky víc než před pár dny. Kromě Čedoku už poplatek zvedly CK Fischer a Exim Tours.

Příplatky se dotknou charterových letů hlavně do středomořských oblastí, tedy do oblíbených turistických míst Čechů – například Itálie, Tuniska, Malty nebo Sardinie. Vyhráno ovšem nemají ani ti, kteří si svůj zájezd vybrali a zaplatili s předstihem. Menší cestovní kanceláře totiž obvykle mají ve smlouvě s klientem formulku, podle které musíte rozdíl v ceně doplatit, pokud se palivový příplatek znenadání zvýší.

Paradoxně ušetří ti, kteří si vyberou zájezd do některé exotické země nebo poletí některou z pravidelných linek velkých leteckých společností. Na těchto trasách zůstávají příplatky prozatím stejné a podle odborníků nic nenasvědčuje tomu, že by v následujících měsících mělo dojít ke zdražení. „Pokud cena ropy nepřekročí 70 dolarů za barel, pak palivové příplatky nezvedneme,“ ujišťuje vedení Českých aerolinií. Nyní se cena pohybuje zhruba čtyři dolary pod touto hranicí.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.