Tajemná synagoga v Holešově: Jezdí tam celý svět! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Tajemná synagoga v Holešově: Jezdí tam celý svět!

Synagova v Holešově je považována za světový unikát. Je jedna z mála tzv. polského typu, která se zachovala v původní podobě.
Synagova v Holešově je považována za světový unikát. Je jedna z mála tzv. polského typu, která se zachovala v původní podobě. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Synagoga ze 16. století v Holešově na Kroměřížsku je nejen druhou nejstarší u nás, která si zachovala svůj původní ráz, ale je obestřena mystikou a záhadami. Působil v ní rabín Šabtaj Kohen zvaný Šach (1621 až 1663) a jeho duch tam dodnes činí podivuhodné, těžko uvěřitelné věci.

V holešovské synagoze se každý týden objeví židovští návštěvníci z Izraele a USA. Přitahuje je právě osobnost rabína Šacha. Rodák z Litvy působil osm let ve Strážnici a pět let v Holešově, kde zemřel ve 42 letech. „Byl to velký učenec a především cadik – spravedlivý. Patří k dvacítce největších učenců židovského národa na světě. První knihu napsal ve 24 letech.

Významným způsobem formoval židovské právo – halachu, které je závazné pro všechny Židy,“ přiblížil správce synagogy Vratislav Brázdil (40). Mnoho lidí věří, že Šach je tam stále mysticky přítomen. Dokumentují to i různé zajímavé »náhody«, jako by je řídila vyšší síla.

Prosí o nevěsty
Kroky návštěvníků z Izraele vedou často k jeho hrobu také proto, aby si vymodlili nevěsty. „Pokud dlouho nemohou najít partnerku a přijedou k hrobu, dějí se pak zázraky. Před začátkem roku 2015 přijelo 18 mladých mužů. Mám informace, že kromě jednoho všichni ženy našli.

S tímto problémem sem opravdu mladé muže z Izraele posílají,“ tvrdil Brázdil. V hebrejské knize zázračných příběhů se zase píše o rabínu Geldwertovi. S manželkou nemohli dlouho počít dítě. S žádostí o pomoc se vydal k hrobu rabína Šacha. Po této návštěvě se stali rodiči.


Vysněnou dívku dopřál i Tomášovi
Před 18 lety se Tomáš Barot (43) z Holešova zamiloval. Hrával fotbal a na Rusavě se mu líbila dívka, která tam jezdívala k příbuzným. „Šel jsem ke hrobu rabína. V náhrobku byla škvíra. Vhodil jsem dovnitř minci, přiložil dlaně na náhrobní desku.

Vyslovil jsem přání, aby se stala mojí ženou a abych vyhrál ve sportce. Svatba byla do roka a taky jsem vyhrál, i když jen pár stovek. Jsme spolu 17 let a máme tři děti, a ještě jsme koupili byt vedle synagogy,“ popsal Tomáš.


Divy po rabínově smrti
*První zázrak: nedokončená kniha byla dopsána
Než rabín zemřel, udělil několik pokynů. Jeden z nich byl, že po jeho smrti nesmí rok nikdo vstoupit do jeho pracovny. Na stole zůstala rozepsaná kniha. „Když po roce místnost odemkli, nechtěli uvěřit. Dílo bylo dokončeno. Lidé viděli, že zázrak se může konat a Šach může i nadále zasahovat do tohoto světa,“ řekl Vratislav Brázdil. *Druhý zázrak: Místo po pravici nechejte volné
Volné mělo podle příkazu rabína zůstat 100 let místo vedle jeho hrobu. „Pak přijde někdo, kdo si ho vyžádá,“ řekl. Jeho přání bylo zapsáno do knihy pohřebního bratrstva. Jenže hřbitov se plnil a na určené místo někoho pochovali. Za 100 let se tam objevil mladík (28) z Polska – David Coref. Uvedl, že za dva dny zemře a má být pohřben vedle Šacha.

V archivu pak zjistili, že má pravdu. Když ale začali kopat v těsné blízkosti šacha, zjistili, vedlejší nebožtík je velmi těsně u šacha a nikdo další se tam nevejde. „Na rabínově hrobě se však objevil sloupec ohně a sousední rakev, která byla podivuhodně zachována, se sama posunula a Poláka mohli pohřbít. Byl to údajně muž, který dokázal sestavit písmena, jimiž byl stvořen svět,“ přiblížil správce.

*Zázrak třetí: Komunisté nařídili rekonstrukci
Za komunistů sloužila většina synagog jako sklady. V 50. letech se v Holešově opravdu stal zázrak, když bylo rozhodnuto, aby byla synagoga dána do původního stavu. V době, kdy probíhala rekonstrukce, uběhlo 300 let od rabínovy smrti! Zatímco holešovská synagoga byla otevřena pro veřejnost v roce 1964, ostatní až po roce 1989.

*Zázrak čtvrtý: Čechoameričan daroval oponu
V synagoze chyběla opona, která zakrývá svatostánek. Marně ji sháněli. Nikdy neodpovídaly rozměry. Navíc se nekupuje, musí ji někdo darovat. V Kanadě jakási firma koupila továrnu a vše nepotřebné likvidovala. Čech, který tam odešel až v roce 1989, tam našel oponu a tři ubrusy.

Dostal svolení, že si vše může nechat. Nález pak přes přátele zveřejnil na internetu. Holešovští mu napsali. Jenže se mu nelíbilo, že synagogu spravuje město. Po peripetiích ale vše daroval. Měla potřebné rozměry a rozhodnutí o daru padlo v den 350. výročí rabínova úmrtí!

*Zázrak pátý: Získali rabínovu knihu
Synagoga nevlastnila jedinou rabínovu knihu. Jeho první dílo, vydání z 18. století, správce synagogy objevil na burze v New Yorku. Kniha tehdy stála 2500 Kč, ale v tu dobu v rozpočtu nebyly peníze. Bylo to 350 let od smrti Šacha, když přišel e-mail od neznámého muže. Jeho babička chtěla věnovat menší příspěvek na synagogu. Koupí knihy byla nadšena a rodina nakonec uhradila celou částku.

Vratislav Brázdil: Maturitu mi zařídil s vyznamenáním
„Před maturitou jsme šli tři k hrobu a prosili, abychom ji udělali. Vytáhl jsem si otázku o nejstarší literatuře, což bylo mé hobby. Komisi jsem nepřipustil ke slovu. Všichni jsme udělali a já měl vůbec poprvé vyznamenání a ještě byl nejlepší maturant,“ usmívá se Vratislav Brázdil.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.